Kaasujalka

Vaihda raitisilmasuodatin ajallaan

Julkaissut:

|

29.9.2021

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Vaihda raitisilmasuodatin ajallaan

Monet kuljettajat laiminlyövät raitisilmasuodattimen säännöllistä vaihtoa, koska sitä ei pidetä auton toiminnan kannalta tärkeänä. Vanha, tukkeutunut raitisilmasuodatin ei kuitenkaan ole se kriittinen osa, joka jättää auton tienposkeen. Miksi suodatin olisi kuitenkin järkevää vaihtaa ajallaan? Tässä tärkeimpiä syitä.

Ilman epäpuhtaudet ovat haitallisia terveydelle. Raitisilmasuodattimen tehtävänä on estää ilman epäpuhtauksien pääseminen matkustamoon – ja sitä kautta ihmisten hengityselimiin. Nämä likahiukkaset ovat kooltaan vain muutamia mikrometrejä, eli noin seitsemän kertaa pienempiä kuin hiuksen halkaisija. Ja kun liikennettä on paljon, on ilman epäpuhtauksiakin runsaasti. Auton sisäilman suodattaminen on tärkeää, sillä jatkuva altistuminen epäpuhtauksille voi olla pitkällä aikavälillä haitallista jopa terveydelle.


Toimiva raitisilmasuodatin lisää ajomukavuutta ja turvallisuutta.
Pitkäaikaisten vaikutusten lisäksi, huonolaatuisen sisäilman hengittäminen aiheuttaa myös oireita, jotka ovat havaittavissa heti. Väsymys, silmien ärsytys ja lisääntynyt aivastelu vaikuttavat niin matkustusmukavuuteen kuin turvallisuuteenkin. Aina kun aivastamme, suljemme tahattomasti silmämme hetkeksi, mikä nostaa onnettomuusriskiä.


Aktiivihiilisuodattimet poistavat epämiellyttäviä hajuja.
Nykyään useisiin automalleihin on saatavilla sekä vakiosuodattimia että ylimääräisellä aktiivihiilikerroksella varustettuja raitisilmasuodattimia. Aktiivihiilisuodattimet ovat hintavampia, mutta ne estävät tehokkaammin epämiellyttävien hajujen sekä haitallisten kaasujen pääsemisen matkustamoon. Aktiivihiilen teho perustuu sen kykyyn imeä itseensä hiukkasia, ja sitä hyödynnetään laajalti sekä teollisuudessa että lääketieteessä. Kannattaa siis kysäistä, jos autoosi olisi saatavilla aktiivihiilikerroksella varustettua suodatinta.


Puhdas raitisilmasuodatin helpottaa allergioita.
Lukemattomat ihmiset kärsivät erilaisista allergioista, jotka aiheuttavat tukalaa oloa ja muita oireita. Raitisilmasuodattimen tehtävänä on estää epäpuhtauksien, kuten siitepölyn, pääseminen auton sisätiloihin. Suodatin tulee kuitenkin vaihtaa riittävän usein, sillä vanhaan suodattimeen voi ajan myötä muodostua homeita ja sieniä, jotka voivat aiheuttaa allergisia oireita.


Tukkeutunut raitisilmasuodatin lisää ikkunoiden huurtumista.
Raitisilmasuodattimeen kerääntyy ajan myötä epäpuhtauksia ja kosteutta, jotka tukkivat suodattimen ja häiritsevät siten ilmankiertoa. Jos auton tuulilasi tuntuu huurtuvan herkästi, on se merkki siitä, että suodattimeen on kertynyt runsaasti likaa, ja se on vaihdettava.

 

Vaihto 15 000 kilometrin välein

Jotta raitisilmasuodatin toimisi tarkoituksenmukaisesti, tulee se vaihtaa säännöllisesti uuteen. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että raitisilmasuodatin vaihdetaan noin 15 000 kilometrin välein tai vähintään kerran vuodessa. Mikäli kilometrejä kertyy vuodessa paljon, suosituksena olisi vaihtaa suodatin kaksi kertaa vuodessa, esimerkiksi renkaanvaihdon yhteydessä.

Mikäli ei halua varata korjaamolta aikaa vain raitisilmasuodattimen vaihdolle, voi vaihdon suorittaa myös itse. Useimmiten työkaluja ei tarvita, ja käsistään kätevä vaihtaa raitisilmasuodattimen hetkessä. Kahan maahantuomissa Mann-, Knecht-, Bosch- ja WIX-raitisilmasuodattimissa on mukana myös selkeät asennusohjeet, joita noudattamalla suodattimen vaihto onnistuu. Kahan maahantuomia raitisilmasuodattimia myydään varaosaliikkeissä kautta maan.

Teksti Timo Kiiski

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Öljynkulutus kuriin
Lemmikki turvallisesti matkaan
”Meillä luottohäiriö ei estä auton osamaksukauppaa”

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *