Kaasujalka

Piha siistiksi ja metalliromu rahaksi

Julkaissut:

|

23.8.2021

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Piha siistiksi ja metalliromu rahaksi

Romu Keinänen Oy:n siivoama Euro-Teli Oy:n 1,2 hehtaarin tontti Helsingin Tattarisuolla käy hyvästä esimerkistä, kuinka vanha bussinraato muuttuu vientiin kelpaavaksi arvotavaraksi.

 

Hyötyajoneuvoihin ja niiden osiin erikoistuneen autopurkamo Euro-Teli Oy:n tyhjennyksen alla olevalla, 1.2 hehtaarin tontilla on purettuina sadoittain kuorma-, paketti-, linja- ja maastoautoja. Raskaan kaluston ajoneuvoihin löytyy myös lisävarusteita ja päällirakenteita, kuten umpikoreja, lavoja, nostureita ja akselistoja.

-Jos asiakas haluaa oven omaan Volvo-kuorma-autoonsa niin meiltä hän sen löytää, juttelee Euro-Teli Oy:n johtaja Sami Pursiainen.

Autojen varaosiksi kelpaamaton metalliromu päätyy tonttia tyhjentävän Romu Keinänen Oy:n siirtolavoille. Romu Keinänen Oy on tullut tyhjentämään pihan ja kerää siirtolavoilleen metalliromun materiaalikierrätykseen, yrityksellä on käsittelylaitokset Espoossa, Vantaalla ja Karjaalla. Hyödyntämiskelvotonta jätettä syntyy lopulta hyvin vähän.

Esikäsittelyssä romuauto kuivataan eli siitä poistetaan nesteet. Lisäksi autosta poistetaan mm. renkaat, akku ja katalysaattori. Räjähdysvaaralliset osat, kuten turvatyynyt, poistetaan tai tehdään muulla tavoin vaarattomiksi. Esikäsittelyssä autosta poistetaan myös hyväkuntoisia purkuosia, joita voidaan hyödyntää uudemmissakin autoissa varaosina.

Kierrätysmetalleilla korvataan neitseellisen raaka-aineen käyttöä metalliteollisuudessa. Samalla säästyy suuret määrät energiaa niin kuljetuksissa kuin teollisuuden eri prosesseissa. Lajitellun ja käsitellyn uusioraaka-aineen Romu Keinänen Oy toimittaa edelleen vientiin tai kotimaan teollisuuden tarpeisiin. Kun vielä 90-luvulla romulla ei ollut juuri mitään arvoa, nyt se on kymmenien miljoonien bisnes: espoolaisyrityksen kautta lähtee maailmalle laivalasteittain kierrätysmetallia.

Molemmat voittavat

Autonraatoja Euro-Teli Oy.n tontille on tullut aikojen saatossa eri puolilta Suomea, myös Romu Keinänen Oy:ltä.

–Kun ajoneuvoista on irrotettu käyttökelpoiset osat, ei meidän ole enää järkevää varastoida sitä romua, jota emme voi myydä eteenpäin. Varastointikin maksaa. Keinänen taas on romukauppias ja hoitaa metalliromun loppusijoituksen. Tässä voittaa molemmat. Tietysti me teemme muidenkin romukauppiaiden kanssa yhteistyötä, Pursiainen juttelee.

Euro-Teli Oy:n ja Romu Keinäsen välillä romua liikkuu tänäkin vuonna yli miljoona kiloa.  Toukokuisessa tontin puhdistusprojektissakin tavaraa siirtyi parissa viikossa Romu Keinäsen siirtolavoille noin 800 tonnin verran. Oman aikansa vei purettavien autojen valmistelu romutusta varten.

Euroopan Unionin elpymispakettikeskustelussa pakettia puolustaneet poliitikot ja elinkeinoelämän pomot ovat korostaneet, kuinka tärkeää vientibisneksen vetäminen on Suomelle. Ensimmäisenä tuskin kovin monelle tulee mieleen, että romukin on Suomelle tärkeää vientibisnestä.

–Kolme päivää sen jälkeen, kun täällä Tattarisuolla on tullut siistiä, laiva lähtee Inkoon satamasta viemään meidän metalliromua Euroopan eri maiden satamien kautta sulattoihin. Se jatkaa matkaansa mm. Saksaan, Ranskaan, Puolaan ja Espanjaan. Viime vuonna yllättäen Suomeen meidän romusta jäi poikkeuksellisen paljon, jopa 6 %. Yleensä kotimaahan jää vain 4-5 %, Romu Keinänen Oy:n toimitusjohtaja Toni Keinänen juttelee.

Keinänen kutsuu itseään mieluummin romukauppiaaksi kuin toimitusjohtajaksi, vaikka johtaakin 30 miljoonan euron liikevaihtoa tekevää vientiyritystä jo toisessa polvessa.

Myös Pursiainen on toisen polven autopurkamoyrittäjä.

–Mekin myymme vanhoja kuorma-autoja paljon vientiin, esimerkiksi Etelä-Amerikkaan, Dubaihin ja Afrikkaan, Pursiainen sanoo.

Bisnestä ja ympäristöteko

Kun Romu Keinänen Oy on tyhjentänyt tontin, jää Euro-Telillä vielä toinen samankokoinen, 1.2 hehtaarin tontti Tattarisuolle. Tyhjennetylle tontille ei enää jatkossa tule purettavia kuorma- ja linja-autoja.

–Tulevaisuudessa keskitymme uudempaan, laadukkaampaan tavaraan ja nopeampaan tavarankiertoon. Kiertotaloudessa ylin aste on uudelleenkäyttö ja me toteutamme sen, Romu Keinänen Oy puolestaan hoitaa materiaalikierrätyksen laadukkaasti ja varsinaisen jätteen määrä pystytään minimoimaan, Sami Pursiainen sanoo.

Romu-Keinäsen ja Euro-Telin yhteistyöllä on jo pitkät perinteet.

–Meidän kesken liikkuu tänäkin vuonna romua varmaan yli miljoona kiloa, tosin määrä vaihtelee. Jo aikoinaan vanhempi herra Keinänen osti meiltä puku-autojen varaosia silloin, kun heidän firmansa oli vielä pienempi. Tänään Romu Keinänen tyhjentää tontin laadukkaasti ja nopeasti isommistakin vehkeistä. Vielä toissa päivänä tämäkin piha oli ihan toisen näköinen kuin nyt, Pursiainen kehuu.

–Virallisestihan täällä syntyvä metalliromu ei ole jätettä, vaan kierrätysraaka-ainetta, Toni Keinänen hymyilee.

Tontti, jolle on kertynyt paljon autonraatoja, tyhjentyi parissa viikossa. Saman tyhjennyksen Romu Keinänen voisi tehdä myös vaikkapa jonkun maatalon pihalla. Paitsi, että tontin tyhjennyksestä Euro-Teli saa rahaa ja Romu Keinänen romua myytäväksi eteenpäin, kyseessä on myös ympäristöteko.

Teksti ja kuvat Timo Kiiski

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

”Meillä luottohäiriö ei estä auton osamaksukauppaa”
Vaihda automaattilaatikon öljyt ajoissa!
Näin lataat sähköä oikein

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *