Kaasujalka

Näin säädät ajoasennon oikein

Julkaissut:

|

23.11.2020

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Näin säädät ajoasennon oikein

 

Kun säädät ajoasennon oikein, on auton hallintakin helpompaa. Tämän päivän autojen istuimet ovat monipuolisesti säädettävissä. Oikea ajoasento löytyy näillä vinkeillä.

 

Paras ajoasento löytyy kokeilemalla ja ajan myötä asentoa tarkentamalla. Riittävän korkealla ja pystyssä oleva ajoasento saattaa tuntua parhaimmalta.

Ratkaisevinta on istuimen oikea korkeus. Silmien tulee olla tuulilasin puolivälin kohdalla.

Kun kuljettajan päälaen ja ja auton katon väliin jää riittävästi tyhjää tilaa, tämä voi pelastaa hengen jopa tilanteessa, jossa auton katto painuu kasaan.

Säädä penkin etäisyys polkimiin niin, että yllät tarvittaessa painamaan jalallasi pohjaan niin kytkimen kuin jarrupolkimenkin. Polven pitää jäädä hiukan koukkuun, kun painat polkimen pohjaan.

Oikea selkänojan kaltevuus ja etäisyys ohjauspyörään selviää, kun nojaa hartiat kiinni selkänojaan ja lasket kädet ratin päälle. Ohjauspyörän kehän pitää olla ranteiden kohdalla.

Säädä ohjauspyörä sellaiselle korkeudelle, että pystyt seuraamaan myös mittareita ongelmitta.

Niskatuen yläreunan pitää olla päälaen, eikä niskan kohdalla: silloin pää ei pääse retkahtamaan törmäystilanteessa ja äkkijarrutuksessa niskatuen yli.

Turvavyötä kiinnittäessä turvavyön alle ei saa jäädä liian paksuja vaatteita, ihanteellisinta olisi riisua paksu toppis pois ajoon lähtiessä.

Tarkista sivupeilien säädöt ennen ajoon lähtöä. Talvella tuulilasin lisäksi pitää skrapata jäät pois myös sivupeileistä.

 

Lähteet:  Liikenneturva, MTV, Savon Sanomat, Urmas Hurmalaisen ajoasento-opas osa 1

 

Teksti Urmas Hurmalainen

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Autohuuto.fi -portaalissa ostetaan tuhansia autoa joka vuosi
Teetä ruostesuojaus ajoissa – autotehdas ei sitä tee
Auton ikkunat huurussa?  Esilämmittäminen auttaa!

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *