Kaasujalka

Tarkista rengaspaineet jopa kuukausittain

Julkaissut:

|

2.11.2020

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Tarkista rengaspaineet jopa kuukausittain

Mikkeliläisen Kantolan Rengas Oy:n  kolmannen polven yrittäjä Joni Larvanto painottaa oikeidenrengasvalintojen lisäksi myös renkaiden kunnon omatoimista seuraamista: ilmanpaineet kannattaisi tarkistaa jopa kuukausittain.

Kantolan Rengas Oy:llä on Mikkelin lisäksi toimipisteet myös Kouvolassa, Kuusankoskella ja Haminassa. Joni Larvanto jatkaa isoisän 1970-luvulla ostaman yrityksen omistajana yhdessä isänsä Jyrki Larvannon kanssa Mikkelissä.

Kantolan Rengas Oy:n juuret ulottuvat kuitenkin jopa vuoteen 1927, jolloin Otto Kantola perusti sen Mikkeliin.

–Jos säilyttää renkaita kotona eikä esimerkiksi meidän rengashotellissa, kannattaa jo nyt kaivella niitä varastosta ja katsella kuntoa. Mikkelissä ensilumen aika ei hirveästi poikkea muusta Suomesta, se voi yllättää täällä ihan samalla tavalla. Mikkelissä olemme kuitenkin aika hyvin pystyneet kalenterista ennustamaan, milloin talvirenkaille olisi tarvetta, Larvanto sanoo.

Kantolan Rengas on osa kotimaista, itsenäisten yrittäjien omistamaa RengasCenter -rengasketjua.

– Kun emme ole riippuvaisia mistään rengasvalmistajasta, voimme myydä asiakkaalle sitä rengasta, joka parhaiten sopii hänen ajoihinsa ja autoonsa, Larvanto korostaa.

Varastonhallinta tärkeää

Rengaskokojen muutos ja kasvaminen ovat olleet selkeitä trendejä jo 1990-luvulta lähtien.

– Varastonhallinta on nykyään ensiarvoisen tärkeää, että asiakkaille on tarjota riittävästi oikeita rengaskokoja. Varsinkin sähköautojen ja ladattavien hybridien osuuden kasvaminen koko ajan aiheuttaa renkaille paljon haasteita. Monissa sähköautoissa on poikkeuksellisiakin rengaskokoja, joita ei käytetä muissa autoissa. Oikeilla rengasvalinnoilla sähköautot voivat kuluttaa energiaa jopa 10 % vähemmän.

Moni unohtaakin, että sähköautolla liikennevaloista lähdettäessä kuormitus tulee renkaaseen välittömästi, koska vääntö on niin paljon polttomoottoriautoa suurempi.

–Täyssähköautoja Mikkelissä on vielä melko vähän, mutta ladattavien hybridien määrä on täälläkin kasvanut selkeästi. Kun rengasvalmistajat valmistajat niin paljon erityyppisiä autonrenkaita, me tiskin takana pystymme suosittelemaan asiakkaalle juuri oikeanlaisia renkaita.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, Kantolan Renkaan Mikkelin liikkeessä on jo marraskuun alussa talvirengassesonki täysillä päällä.

– Eritoten kitkarenkaat kannattaa jo nyt vaihtaa alle, juuri kitkarengasasiakkaat tahtovat tulla vaihtoon myöhässä, Larvanto sanoo.

Mikkelin ympäristössäkin yhä useampi päätyy ostamaan kitkarenkaat, vaikka vielä muutama vuosi sitten niitä ei otettu edes kuuleviin korviin.   Nastarengas on edelleen valtavirtaa, mutta kitkarenkaiden suosio on kasvanut Larvannon mukaan tuntuvasti.

Kantolan Rengas aikoo jatkossakin keskittyä pelkästään rengas- ja vanneasioihin, eikä tarjoa auton muita huoltopalveluja. Yritys työllistää kaikilla paikkakunnillaan yhteensä 25 työntekijää.

–Keskittyminen vain rengaspalveluihin on yrittäjävetoisuuden ohella toinen vahvuutemme. Kun asiakas tulee renkaanvaihtoon, hänellä ei ole edellään jonoa öljynvaihtovuoroa odottavia asiakkaita, vaan hän pääsee jatkamaan matkaa nopeasti turvallisilla renkailla, Larvanto sanoo.

Kulutuspinta ei kerro kaikkea

Rengasvalmistajat tekevät tänä päivänä siinä mielessä aina vain parempia talvirenkaita, että ne eivät kulu kovinkaan herkästi ja nastatkin pysyvät niissä pakoillaan.

–Tämä on myös pieni riski. Aika monta kertaa asiakas hämääntyy, kun rengas näyttää ulkoisesti hyvältä, mutta todellisuudessa se voikin olla todella vanha. Riittävä kulutuspinta ei aina kerro koko totuutta renkaan kunnosta. Kannattaa tarkistaa renkaiden valmistusvuosi, jos uusia ei ole ostettu neljään vuoteen. Jos kumi on pyörinyt auton alla viisikin vuotta, niin se on jo aika kova, eikä välttämättä enää pidä ääriolosuhteissa. Varsikin kitkarenkaiden kanssa kannattaa olla tarkkana, koska pito tulee nastojen sijasta ainoastaan kuvioinnista ja kumista itsestään.

Melko usein asiakas perustelee vanhoja renkaita vähillä ajoilla.

–Kun sitten kysyn häneltä, kuinka monta kertaa hirvi on hypännyt hänen eteensä 15 metrin päähän, hän vastaa, että ei kertaakaan. Renkaan laatua ja kuntoa ei kannata mitoittaa normaaliolosuhteiden mukaan vaan siltä varalta, jos yllättäen joutuukin kovassa vauhdissa tekemään väistöliikkeen.

Ohjauskulmatkin kannattaa talvea vasten tarkistaa.

–Varsinkin täällä Itä-Suomessa, kun veroeuroja ei juuri laiteta teiden kunnostamiseen. Monta kertaa ei tarvitse ajaa isoon routamonttuun, kun ohjauskulma vääntyy pieleen. Täällä monttuun voi myös ajaa ihan pääteilläkin, Larvanto sanoo.

Muiden RengasCenter -liikkeiden tavoin myös Kantolan Renkaan liikkeissä renkaiden ilmanpaineet voi tarkistaa veloituksetta.

– Ilmanpaineet olisi hyvä tarkistaa ainakin pari kertaa talven aikana, mieluiten jopa kerran kuukaudessa. Vanhan auton ohjepaineet eivät välttämättä myöskään enää tänä päivänä ole samat kuin 10 vuotta sitten.

Kolmannen polven rengasyrittäjä Jori Larvanto omistaa Mikkelissä jo vuonna 1927 perustetun Kantolan Rengas Oy:n yhdessä isänsä Jyrki Larvannon kanssa. Mikkelin lisäksi Kantolan Rengas Oy:llä on liikkeet myös Haminassa, Kouvolassa ja Kuusankoskella.
– Renkaiden kuntoon voi vaikuttaa paljon omatoimisestikin. Ilmanpaineet olisi hyvä tarkistaa ainakin pari kertaa talven aikana, Jori Larvanto neuvoo.

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa

 

 

 

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Sohvalla istuen uudet renkaat Mersuun
Oikeat istuinsuojat ja kumimatot ammattilaisen arkeen
Näin oikeat renkaat tekevät ajamisesta nautinnon

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *