Kaasujalka

Saabin kruununjalokivi löytyy yhä Suomesta

Julkaissut:

|

3.8.2020

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Saabin kruununjalokivi löytyy yhä Suomesta

Saab-autot alkavat olla historiaa, mutta ruotsalaisyhtiöllä on Suomessa yhä vankka jalansija. Saab Finland on tänä päivänä ruotsalaisen puolustusteollisuusjätin merkittävä tuotekehitysyksikkö.

Saab oli takavuosina tuttu näky Suomen teillä ja merkkiuskollisimmat saabistit pitivät Uudessakaupungissa valmistettuja autoja jopa laadukkaampina kuin emoyhtiön päätehtaalla Trollhättanissa koottuja ajopelejä.

Saab-autojen valmistus päättyi Suomessa jo 2000-luvun alussa. Saab Finlandilla on kuitenkin maajohtaja Anders Gardbergin mukaan ruotsalaisen puolustusvälinekonsernin sisällä erittäin vahva ja tunnustettu asema.

– Saamme kiitosta huippuosaamisesta sekä etenkin siitä, että pystymme tuotteistamaan tuotekehitysprojektit tarvittaessa todella nopealla aikataululla, Gardberg toteaa.

Suomessa on alan huippuosaamista

Valtaosa Suomen saabilaisista työskentelee muutama vuosi sitten perustetussa Saab Teknologiakeskuksessa Tampereella.  Ohjelmisto-, mikroaalto- ja elektroniikkaosaajista koostuva tuotekehitysyksikkö tekee yhteistyötä myös Aalto-yliopiston kanssa. Saab ja Aalto-yliopisto käynnistivät mittavan tutkimusyhteistyön vuonna 2017.

Saab-konserni työllistää Suomessa jo yli 130 henkilöä ja määrä kasvaa lähiaikoina, kun johtamisjärjestelmiä kehittävä yksikkö aloittaa toimintansa.

Teknologiakeskuksen tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Jani Pelkosen mukaan Tampereen vahvuuksia ovat ketteryyden ja innovatiivisuuden lisäksi Nokian perintöä oleva kokonaisvaltainen osaaminen tuotekehityksen eri vaiheiden osalta.

– Meiltä lähtee räätälöityjä ratkaisuja useisiin Saabin sensoriratkaisuihin, olipa kyse sota-aluksesta, GlobalEye-ilmavalvontakoneesta tai Gripen-hävittäjästä, itsekin Nokian matkapuhelintaustan omaava Pelkonen toteaa.

Tinkimätöntä tutkimustyötä

Saab tarjoaa etenkin tutkimusorientoituneelle huippuammattilaiselle lähes unelmaolosuhteet. Peräti neljännes koko konsernin liikevaihdosta käytetään joka vuosi t&k-hankkeisiin. Aikataulun sijaan korostetaan laatua ja huippuunsa viritettyä lopputulosta.

– Täällä voi todellakin olla luomassa jotain uutta ja ainutkertaista, jota ei vielä missään muualla ole tehty. Se on todella palkitsevaa, Pelkonen vakuuttaa.

Hyvässä kasvuvauhdissa oleva Saab aikoo pysyä toimialansa kirkkaimmassa kärjessä myös tulevina vuosina ja siksi osaajista pidetään hyvää huolta.

– Tarjolla on kiinnostavia ammatillisia haasteita sekä mielenkiintoisia ja monipuolisia urapolkuja, Pelkonen painottaa.

Saab AB

Pohjoismaiden suurin puolustusteollisuuskonserni

Liikevaihto: 3,4 mrd. €

Tilauskanta: 9 mrd. €

Henkilöstömäärä: 17 420

Henkilöstömäärä Suomessa: 130

Toimipaikat Suomessa: Helsinki, Espoo, Jyväskylä, Säkylä, Tampere, Turku

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

LMC juhlistaa 65-vuotista toimintaansa
Volkswagen ID.3:n uudet malliversiot tulevat myyntiin
BMW iX3 vuonna 2021 Suomeen

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *