Kaasujalka

Raitisilmasuodatin vaihtoon ja  puhtaampi sisäilma autoon

Julkaissut:

|

1.7.2020

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Raitisilmasuodatin vaihtoon ja  puhtaampi sisäilma autoon

Etenkin alkukesästä moni kärsii siitepölyn aiheuttamista allergiaoireista: silmiä kutisee ja nenä vuotaa. Autossa oireisiin voi saada helpotusta yksinkertaisella tavalla: vaihtamalla raitisilmasuodattimen uuteen.

Toimiva raitisilmasuodatin estää tehokkaasti liikenteen epäpuhtauksien, siitepölyn ja muiden hiukkasten pääsemistä auton sisäilmaan, joten matkustajat saavat nauttia puhtaammasta hengitysilmasta. Kiistattomista hyödyistä huolimatta, moni autoilija kuitenkin vaihtaa raitisilmasuodattimen aivan liian harvoin.

Vaihtoon kahdesti vuodessa

Jotta raitisilmasuodatin toimisi tarkoituksenmukaisesti, tulee se vaihtaa säännöllisesti uuteen. Suosituksena olisi vaihtaa raitisilmasuodatin kaksi kertaa vuodessa. Suurin osa autoilijoista kuitenkin laiminlyö tätä ohjeistusta, ja vaihdattaa suodattimen ainoastaan vuosihuollon yhteydessä. Lisäksi löytyy paljon auton omistajia, jotka käyttävät ajokkiaan huollossa vain satunnaisesti tai eivät ollenkaan.

Raitisilmasuodattimella on kuitenkin merkittävä vaikutus auton sisäilman laatuun ja sitä kautta myös matkustusmukavuuteen, sillä laadukas suodatin estää tehokkaasti epäpuhtauksien pääsyä auton sisätiloihin. Suodattimen ominaisuudet kuitenkin heikentyvät ajan mittaan, minkä vuoksi suositeltua vaihtoväliä on syytä noudattaa.

Voit vaihtaa myös itse

Mikäli ei halua varata korjaamolta aikaa vain raitisilmasuodattimen vaihdolle, voi vaihdon suorittaa myös itse. Useimmiten työkaluja ei tarvita, ja käsistään kätevä vaihtaa raitisilmasuodattimen hetkessä. Kahan maahantuomissa Mann, Knecht ja Bosch -raitisilmasuodattimissa on mukana myös selkeät asennusohjeet, joiden avulla suodatin on helppo vaihtaa. Kahan maahantuomia raitisilmasuodattimia myydään varaosaliikkeissä kautta maan: www.kaha.fi/jm

Puhdista myös ilmastointi

Tunkkaiseen sisäilmaan voi vaikuttaa myös puhdistamalla auton ilmastointijärjestelmän kätevällä SONAX Ilmastoinnin puhdistusaineella. Helppo ja nopea käsittely puhdistaa tehokkaasti sekä ilmastointijärjestelmää että höyrystintä, ja jättää raikkaan tuoksun koko autoon.

Toimi näin:
– Ravista purkkia ennen käyttöä.
– Kytke auton virta päälle ja säädä ilmastointi kylmälle, puhallus täysille ja valitsin sisäilmankierto-asentoon. Avaa ilmastointiaukot
– Siirrä penkit etuasentoon ja käännä selkänojat eteenpäin.
– Käännä purkki poispäin itsestäsi, laukaise valkoisesta napista ja aseta purkki takajalkatilaan.
– Poistu autosta ja sulje ovat ja ikkunat.
– Odota, että purkki on kokonaan tyhjentynyt.
– Avaa kaikki auton ovet, kytke auton virta pois päältä ja anna tuulettua noin 10 minuuttia.

Teksti Timo Kiiski

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Romuauton kierrätys ei enää helpommaksi voi tulla
Budjettiosa kulkee varaosamarkkinassa omia polkujaan
Vanhakin auto käy ekologisesti etanolilla

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *