Kaasujalka

Romuauton katalysaattori on arvokasta kierrätettävää

Julkaissut:

|

18.6.2020

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Romuauton katalysaattori on arvokasta kierrätettävää

Suomen Katalysaattorikierrätys Oy tekee paitsi ympäristötekoja, myös rahaa itselleen ja asiakkailleen. Romuauton konepellin alla saattaa olla jopa 500 euron arvoista tavaraa.

Suomessa romutetaan vuosittain noin 100 000  autoa. Valtaosa romuautoista kätkee konepellin alle katalysaattorin, jossa on arvokkaita platinaryhmän jalometalleja: rodiumia, platinaa ja palladiumia.

Näitä platinaryhmän (PGM) metalleja käytetään usein katalyytteinä kemiallisissa prosesseissa esimerkiksi juuri henkilöautojen katalysaattoreissa. Vanhoista ja puretuista katalysaattoreista erotut jalometallit menevät auto- ja elektroniikkateollisuuden uusiokäyttöön.

Perällä lojuvan romuauton konepellin alta voi löytyä jopa satojen eurojen arvoista tavaraa.

–Kilo platinaa on tällä hetkellä arvoltaan 22 000 euroa. Palladiumin arvo on 55 euroa ja rodiumin peräti 133 000 euroa kilolta, kertoo toimitusjohtaja David Hyytinen Suomen Katalysaattorikierrätys Oy:stä.

Yhdessä katalysaattorissa näitä huikean arvoikkaita jalometalleja on kuitenkin vain muutama gramma.

Suomessa pakokaasuja vähemmän haitalliseen muotoon muuttavat katalysaattorit tulivat uusiin autoihin pakollisiksi vuonna 1991.

Ostopaikkoja ympäri Suomen

Suomen Katalysaattorikierrätys Oy ostaa katalysaattoreita ympäri Suomen ja maksaa niistä aina ajantasaisen ja kilpailukykyisin hinnan. Palvelu kattaa niin suuret kuin pienetkin yritykset ja myös yksityisasiakkaat.

Yksityisasiakkaat ovat mm. ralliharrastajia tai autojen rakentelijoita, jotka toimittavat romuautoista irrottamansa katalysaattorit Suomen Katalysaattorikierrätyksen ostopaikkoihin, joita on useita eri puolilla Suomea. Yritysasiakkaat ja ostopaikat taas ovat mm. autokorjaamoja, autopurkamoita ja romupihoja.

–Toimitamme ostopaikkoihimme kierrätyslaatikot, joihin he keräävät nämä katalysaattorit. Kun laatikko on täysi, he ilmoittavat asiasta meille ja tämän jälkeen hoidamme täydelle laatikolle kuljetukset ja uudet tyhjät laatikot täysien tilalle. Kun kierrätyslaatikko saapuu meille tänne Korpilahdelle, käymme jokaisen katalysaattorin läpi ja raportoimme asiakkaillemme katalysaattorien arvon, Hyytinen sanoo.

Suomen Katalysaattorikierrätys Oy ostaa katalysaattoreilta myös Suomen Autokierrätyksen vastaanottopisteistä.

Korpilahdella katalysaattorista erotettavasta palladiumista, platinasta ja rodiumista tehdään kierrätykseen kelpaavaa rikastetta.

–Yhden katalysaattorin hinta on moninkertaisesti enemmän kuin purkamattoman romuauton arvo, Hyytinen painottaa.

Jalometallien platina-, palladium- ja rodiumpitoisuudet eri autojen katalysaattoreissa vaihtelevat suuresti. Enimmillään asiakkaalle saatetaan hyvittää romuauton katalysaattorista jopa 500 euroa. Pienimpien PGM-pitoisuuksien katalysaattorien arvo taas saattaa olla muutamia kymppejä.

–Mitä iäkkäämpi auto on kyseessä, sitä suurempi on myös katalysaattorin PGM-pitoisuus. Uudempien autojen kehittynyt moottoritekniikka jo itsessään on niin vähäpäästöistä,  että katalysaattorit ja samalla niiden jalometallipitoisuudet ovat paljon pienempiä kuin 1990-luvun autoissa. Parhaimmillaan asiakkaalle voidaan vanhasta katalysaattorista hyvittää jopa 500 euroa. Pienempien jalometallipitoisuuksien katalysaattorien hyvitykset taas lähtevät muutamasta kymmenestä eurosta.

8 miljoonan euron markkina

Suomen Katalysaattorikierrätys tarjoaa yritysasiakkailleen katalogia, joista ne voivat tarkistaa eri automallien katalysaattorien PGM-pitoisuudet ja samalla katalysaattorien rahallisen arvon. Luettelossa on tiedot noin 3000 eri katalysaattorin PGM-pitoisuuksista.

Yksityinen autoharrastaja taas voi romuautosta purkamansa katalysaattorien koodin perusteella kysyä ostopisteestä tai Suomen Katalysaattorikierrätyksen asiakasyrityksestä, paljonko hänen tarjoamansa katalysaattorin arvo on rahassa.

–Olemme parhaillaan kehittämässä tästä katalogista myös appia, jonka yksityisasiakaskin voi tilata matkapuhelimeensa. Tietenkään tätä tietoa ei voi myydä ilmaiseksi, koska sen kerääminen on vaatinut valtavan määrän työtä. Teemme jatkuvasti laboratoriotyötä ja otamme ylös katalysaattoreiden koodeja. Pelkän automerkin- ja mallin perusteella katalysaattorin rahallista arvoa ei voi tietää. PGM-pitoisuus selviää vain katalysaattorin kyljessä olevan koodin perusteella, Hyytinen kertoo.

Korpilahdelta irrotetut PGM-metallit taas lähtevät saksalaisen yhteistyökumppanin sulattamoon, josta niiden matka jatkuu auto- ja elektroniikkateollisuuden uusiokäyttöön.

Vaikka vanhan katalysaattorin toimittaminen ostopaikkaan tuo myyjälle mukavasti ylimääräistä rahaa, Hyytinen muistuttaa, että katalysaattorien kierrättäminen on ennen kaikkea ympäristöteko.

Jalometallien erotteluun maa-aineksesta käytetään happoja ja muita myrkkyllisiä aineita ja jalostus kuluttaa myös paljon energiaa, uusiutumattomia luonnonvaroja ja vettä. Kaivokset aiheuttavat muutoksia maaperään, vesistöihin ja ilman laatuun, pölyämisen muodossa.

–Jalometallien kierrätys niiden pääasiallisen käytön jälkeen keventää merkittävästi ympäristölle aiheutuvaa taakkaa, jonka niiden louhinta aiheuttaa, Hyytinen sanoo.

Suomen Katalysaattorikierrätyksen kautta uusiokäyttöön kulkee vuosittain lähes 20 000 ”kattia”. Tavoitteena on kierrättää 40 000 katalysaattoria vuodessa.

– Romuautoista irrotettavien katalysaattorien kierrätysarvo on Suomessa tällä hetkellä noin 8 miljoonaa euroa, Hyytinen tietää.

Katalysaattorien lisäksi Suomen Katalysaattorikierrätys kierrättää myös vanhoja akkuja uusiokäyttöön.

–Ostamme autojen, veneiden, moottoripyörien, trukkien ja muiden laitteiden lyijyakkuja. Kierrätys tapahtuu ympäristöystävällisesti pykälien mukaan ja asiakas saa akuistaan kierrätystodistukset ja hyvän markkinahinnan. Asiakasyrityksemme voi tilata noudon täydelle akkulaatikolle, tai jos sillä ei ole
hyväksyttyä akkujen kierrätyslaatikkoa, sellaisen voi tilata meiltä, Hyytinen kannustaa.

Suomen Katalysaattorikierrätyksen ostoista muualla kuin Etelä-Suomen alueella vastaa yrittäjä David Hyytinen itse, p. 040 824 8006. Etelä-Suomessa ostajana toimii Petri Matikainen 040 7016589. Sähköpostiosoitteet ovat etunimi.sukunimi@katalysaattorikierratys.fi. Yrityksen kotisivut toimivat osoitteessa www.katalysaattorikierratys.fi.

Akkulaatikoiden tilaukset ja katalysaattorilaatikoiden suorat tilaukset voi tehdä osoitteeseen nouto@katalysaattorikierratys.fi, puh. 045 1194401.

 

Teksti Timo Kiiski

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Täytä pissapojan säiliö oikein
Raitisilmasuodatin vaihtoon ja  puhtaampi sisäilma autoon
Näin tankkaat oikein!

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *