Kaasujalka

Faktoja ja myyttejä autoiluun liittyen: Kuuluuko moottorin syödä öljyä?

Julkaissut:

|

23.5.2019

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Faktoja ja myyttejä autoiluun liittyen: Kuuluuko moottorin syödä öljyä?


Paljon puhutaan moottoriöljystä ja sen liiallisesta kulumisesta. Tuhannet ihmiset ovat huolissaan kokemastaan, mielestään liiallisesta moottoriöljyn kulumisesta. Kuitenkin autoala sanoo, että se on normaalia. Missä kohtaa normaali on epänormaalia, sitä ei kerro kukaan. Jos voiteluaine ei pysy moottorissa, niin onko se hyvä juttu?
Tästä jutussa kerromme moottoriöljyn liiallisesta katoamisesta. Lisäksi kerromme totuuksia autoosi liittyen.

Öljyn haihtuminen 1#: Moottoriöljyä pitää kulua
Autonvalmistajat sopivat yhdessä moottoriöljyyn tarvittavat ominaisuudet. Vaakakupissa painaa hinta vs tekniset tarpeet, joista muodostuu kompromissi. Öljyn haihtumisprosentti on yksi tälläinen mitattava ominaisuus. Autoalalla, jotkin tahot sanovat, että jos öljystä tehtäisiin vakaampaa, niin sitä haihtuisi vähemmän. Esimerkiksi Euroopassa on sovittu, että öljyä saa
kadota 11%. Mikäli joudut lisäämään moottoriöljyä, niin se ei ole hyvä juttu. On kuitenkin tärkeää lisätä öljyä, jos sitä todella kuluu.

Öljy palaa pois 2#: Öljyn kuluminen ei ole iso juttu
Muutaman desilitran kuluminen tuhannella kilometrillä ei ole iso juttu. Öljy palaa pois ja tulee lopulta pakoputkesta ulos ajateltiin ennen vanhaan. Arvaa mitä? Nyt ei olla ennen vanhaan
ajassa. Auton pakokaasunkäsittely laitteet keräävät pienhiukkaset ja palotapahtumat sivutuotteet mm. katalysaattoriin ja partikkelifiltteriin. Ne lyhentävät näiden komponenttien elinikää ja niiden korjaaminen on kallista puuhaa. Autoihin on saatavissa vähemmän haihtuvia moottoriöljyä ja lisäaineista, jotka suojaavat moottoriöljyä öljynvaihtovälillä.

Liiallinen öljyn kulutus 3#: Tarkoittaa aina koneremonttia
Mistä tietää, että kannattaa tehdä koneremontti, jos auto kuluttaa öljyä? Varmuudella sitä ei voi sanoa. Muutamat autot kuluttavat teknisistä ratkaisuistaan johtuen enemmän öljyä kuin toiset. Tekniset ratkaisut yhdistettynä pitkään huoltoväliin, olosuhteisiin ja ajokäyttäytymiseen luovat yhdessä olosuhteen, jossa liiallista kulumista tapahtuu. Mitä sitten kannattaisi tehdä? Hyvin usein öljyn kuluminen on seurausta siitä, että moottori on pitkän ajan kuluessa likaantunut vaikeasti. Mikäli moottori kyetään puhdistamaan kunnolla ennen koneremonttia, niin remontin tarve voidaan arvioida uudelleen, kun lika on ensin poistettu.

Lue lisää ennakoivasta huollosta osoitteessa www.bgprod.fi

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Ikkunat kirkkaina syyssateisiin
Huolla Ruotsin tuontiauto pikimmiten
123tuulilasi.fi laajensi Herttoniemeen

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *