Kaasujalka

Omnia kouluttaa automekaanikkoja Atoy- ja Autofit -korjaamoihin

Julkaissut:

|

11.4.2019

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Omnia kouluttaa automekaanikkoja Atoy- ja Autofit -korjaamoihin

Syksystä 2018 lähtien Omnian toimitiloissa Espoon Suomenojalla on toiminut Autofit-huoltokorjaamo aitona oppimisympäristönä automekaanikoksi opiskelevalle.

Atoy Groupille yhteistyö Omnian kanssa on merkittävä avaus, koska Atoylla ja sen yhteistyökumppaneilla olisi tarvetta jopa 150 osaavalle automekaanikolle. Yhteistyö on merkittävä avaus myös opiskelijoiden työelämään siirtymisen kannalta.

Atoy Groupin ja Omnian yhteiseen oppimisympäristöön on valittu seitsemän opiskelijaa auto-osaston kaikkiaan 260 opiskelijan joukosta. ´

–Opiskelijoksi ohjelmaan valitut ovat aloittaneet opintonsa lähes nollasta, kuten auto-osaston muutkin opiskelijat. Valinnassa on painotettu erityisesti oikeaa asennetta ja se lähtee ihan työaikojen noudattamisesti. Jos Atoy-Autofit-Akatemiaan valittu opiskelija myöhästyy tai hänellä on muuten epämääräisiä poissaoloja, niin maitojuna kutsuu häntä hyvin nopeasti normaaliruotuun, sanoo Omnian auto-osaston koulutuspäällikkö Kenneth Nordström.

Työpaikka luvassa

Jos asenne on kohdallaan ja opiskelija suorittaa Akatemian kunnialla loppuun, hänelle on luvassa kutakuinkin takuuvarmasti työpaikka jossakin pääkaupunkiseudun Atoy Autohuollon tai Autofit -huoltokorjaamoketjun korjaamoissa. Autofit on suomalaisen 89-vuotiaan perheyritys Atoyn hallinnoima itsenäisistä korjaamoyrittäjistä koostuva ketju, johon kuuluu jo 140 korjaamoa. Atoy Autohuollot taas ovat suoraan Atoy konsernin alaisuudessa toimivia korjaamoja.

–Lähdimme tähän yhteistyöhön Omnian kanssa, kun näimme, miten tuskaista korjaamoille on löytää hyviä mekaanikkoja. Työllistyminen alalle on haastavaa, kun autokorjaamot ovat sitä mieltä, että joko automekaanikoiksi valmistuvat eivät osaa mitään, tai osaavat vääriä asioita. Siksi Omnian kanssa loimme tämän työssäoppimisvalmennuksen. Emme itse olleet opiskelijavalinnassa, mutta kerroimme, että haluamme innokkaita, motivoituneita kavereita. Ohjelmaan valitut ovat oppimassa oikeita asioita, eivät tyhjentämässä roskiksia tai siivoamassa lattioita, sanoo Atoy Groupin teknisen tuen koulutuspäälikkö Mika Makkonen.

Atoy-Autofit-Akatemian opetuksen painopiste on Omnian tiloissa toimivassa Autofit-korjaamossa, mutta muutama opiskelija on päässyt työssäoppimisen makuun myös koulun ulkopuolisissa korjaamoissa, Kivenlahden Atoy Autohuollossa sekä pääkaupunkiseudun Autofit-korjaamoissa.

Atoy-Autofit-Akatemian vaatimustaso on melko korkea. Valmistumiseen ei riitä, että osaa vaihtaa vain iskunvaimentimet ja jarrupalat. Tämän päivän automekaanikon pitää hallita myös tietotekniikka ja ohjelmistot.

–Sähköpuoli on tulossa koko ajan tärkeäämmäksi. Autoala ei vedä opiskelijoita ehkä väärien mielikuvien takia: kuvitellaan, että tämä on hyvin rasvaista ja likaista työtä. Totuus on tänä päivänä kuitenkin toisenlainen. Toki mekaanisia töitä riittää paljon edelleenkin, mutta hyvin paljon työskennellään myös tietokoneiden kanssa.

Tiimityö korostuu

Opiskelijat ovat kehuneet Makkoselle Akatemian opiskelutapaa.

– He ovat kiitelleet opiskelurauhaa. Heidän opetuksessaan myös tiimityö korostuu vahvasti, Makkonen kehuu.

Akatamian opiskelijat pääsevät tutustumaan myös samoihin kursseihin, joita Atoy Group järjestää heidän opettajilleen sekä jo valmiille ammattilaisille.

– Toki itse opetus on suunnattu täysille ammattilaisille, mutta Akatemiaan valitut nuoret pääsevät näkemään, mitä tämä homma on oikeassa elämässä. Koulutusta pitää hankkia koko uran ajan. Jos mielii pärjätä tällä alallla, ei pidä luulla olevansa koulun jälkeen valmis ja jäädä odottamaan eläkkeelle lähtöä, Makkonen sanoo.

Opetuksen intensiivisyydestä kertoo paljon sekin, että akatemialaiset tekevät pidempää päivää kuin auto-osaston muut n. 250 opiskelijaa. Akatemialaiset opiskelevat joka päivä kello 8-16, siis täydet kahdeksan tuntia. Vain perjantai tekee poikkeuksen, silloin koulupäivä päättyy kello 14.

Atoy-Autofit-Akatemia vaatii opettajiltakin paljon: pysyäkseen mukana autoalan teknisessä kehityksessä, hekin osallistuvat Atoyn järjestämille teknisille kursseille. Ja samalla myös Akatemian opiskelijat pääsevät tutustumaan niihin, vaikka kurssit varsinaisesti onkin suunnattu jo valmistuneille ja kokeneille ammattilaisille.

Asiakkaalle edullista

Atoy-Autofit-Akatemiassa Omnian opiskelijat ja tulevat ammattilaiset korjaavat ja huoltavat ihan oikeiden asiakkaiden autoja Espoon Suomenojalla.

Palveluihin kuuluvat pienet ja vaativat huoltotyöt, renkaiden vaihdot sekä henkilö- ja pakettiautojen kolarivauriokorjaukset. Akatemia tekee myös eri merkkisten ajoneuvojen määräaikaishuollot, sisältäen auton ilmastointilaitteen huollot.

Atoy-Autofit-Akatemiassa Omnian opiskelijat työskentelevät kokeneiden kouluttajien ohjauksessa. Ajoneuvot korjataan ja huolletaan kohtuuhintaan laadukkailla ja moderneilla laitteilla. Korjaamolta löytyy mm. harvinaisuutena tutka- ja kamerajärjestelmien säätö- ja kalibrointilaitteisto.

–Hintatasomme on kutakuinkin puolet normaalin korjaamon laskutuksesta. Vastaavasti työ voi viedä pidemmän aikaa, mutta työt tehdään 100 prosentin varmuudella huolellisesti ja osaavien ohjaajien tarkassa valvonnassa. Jos toimeksianto on liian vaativa, sanomme sen suoraan heti kättelyssä. Korjauksia pyritään kuitenkin tekemään enintään 12 vuotta tuoreempiin ja nykyaikaisempiin autoihin. Kun opiskelijoita tutustutaan työelämään, ei aja asiaa, jos alamme korjata 1980- ja 1990-lukujen autoja, Nordström sanoo.

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

123tuulilasi.fi laajensi Herttoniemeen
Mersu-korjaamo MBA tuplasi tilat Lahdessa
Sisätilalämmittimen avulla varmistat lämpimät aamukäynnistykset

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *