Kaasujalka

Saphe -Liikennevalvontahälytin

Julkaissut:

|

15.2.2019

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Saphe -Liikennevalvontahälytin

Loppuvuodesta Suomen markkinoille saapui laite, Saphe, joka on herättänyt autoilijoiden kiinnostusta niin toimintansa kuin edullisen hintansa osalta. Toimituksemme otti laitteen pienimuotoiseen testiin.

Saphe ylinopeus- ja liikennevalvontahälytin on tanskalainen keksintö; kotimaassaan laitteella on jo liki 500 000 käyttäjää. Pienikokoinen laite toimii paristolla, joten sen asentaminen autoon on vaivatonta. Laitevalmistaja lupaa vaihdettavan lithium-pariston kestävän jopa 2 vuotta.

Saphen toimintaperiaate perustuu GPS-paikannukseen ja tietoliikenneyhteyteen. Laite ei siis toimi itsenäisesti, vaan tarvitsee kaverikseen mobiilidatalla ja vähintään Bluetooth 4.0 -yhteydellä varustetun älypuhelimen, jonka kanssa Saphe paritetaan. Älypuhelimen kautta Saphe pitää yhteyttä palvelimeen, jonne on tallennettu noin 30 Euroopan maan tiekohtaiset nopeusrajoitukset sekä nopeusvalvontakameroiden eli ns. peltipoliisien sijainnit. Lisäksi se osaa varoittaa erilaisista vaara- ja onnettomuuspaikoista, joista laitteen käyttäjät ovat ilmoittaneet.

Tämän artikkelin julkaisuaikoihin tietokannan pitäisi vielä täydentyä kaikkien Suomen koulujen ja päiväkotien sijainneilla.

Käyttökokemuksia

Saphen käyttöönotto ei vie montaa minuuttia. Ensimmäiseksi älypuhelimeen ladataan maksuton Saphe Link, joka on saatavilla niin Android- kuin iOS-laitteisiin. Sovellus on varsin simppeli sekä toteutukseltaan että käytettävyydeltään. Tämän jälkeen Saphe paritetaan älypuhelimen kanssa. Laite tukee Bluetooth Smart -yhteyttä, joten Saphea voi käyttää samanaikaisesti auton handsfreen tai vaikkapa Spotifyn kanssa. Ilman Saphe Linkia ja yhteyttä paritettuun älypuhelimeen Saphe ei toimi.

Saphen käyttö on hyvin yksinkertaista. Sitä ei tarvitse kytkeä erikseen päälle, vaan laite tunnistaa auton liikkeellelähdön. Saphe Linkin pitää olla toiminnassa, mutta muutoin puhelimen ei välttämättä tarvitse olla esillä. Tien päällä Saphe varoittaa ylinopeudesta sekä lähestyvästä nopeusvalvontakamerasta tai vaarapaikasta äänimerkillä sekä puhelimen näytölle tulevalla tekstillä. Äänimerkit ovat melko kovaäänisiä ja turhan pitkäkestoisia, eikä niitä valitettavasti pysty säätämään.

Kun sitten haluaa varoittaa muita Saphen käyttäjiä, riittää että painaa laitteen sinistä painiketta nopeusvalvontapaikan tai punaista painiketta vaara- tai onnettomuuspaikan ilmoittamiseksi.

Laitteen yhteydenotto paritettuun älypuhelimeen ei testijaksollamme onnistunut ongelmitta, mikäli Saphe ehti käynnistyä ennen kuin puhelimen sijaintitiedot oli kytketty aktiiviseksi. Sijaintitietojen aktivointi ei tuntunut tilannetta enää korjaavan, vaan Saphe piti käynnistää uudelleen. Tämä ongelma toki poistuu pitämällä sijaintitiedot aina aktiivisena.

Saphe antoi satunnaisia virhehälytyksiä lähestyvästä peltipoliisista. Kyse ei ollut vanhentuneesta tiedosta, vaan siitä, että laite reagoi viereisen tien peltipoliisin.

Laite on helppo siirtää ajoneuvosta toiseen, olettaen, että sitä ei ole kiinnitetty esimerkiksi tuulilasiin kaksipuoliteipillä.

Onko Saphe laillinen?

Herää tietysti kysymys, miten lainsäädäntö suhtautuu Sapheen ja sen käyttöön. Tutkanpaljastimien, eli laitteiden, jotka havaitsevat poliisin nopeusvalvontatutkan ja hälyttävät siitä, käyttö ja hallussapito on maamme lainsäädännöllä kielletty. Saphen toimintaperiaate on kuitenkin täysin erilainen, joten se ei ole tutkanpaljastin – ei teknisesti eikä juridisesti. Laite onkin laillinen kaikissa EU-maissa.

Saphen suositushinta on 69 euroa. Laitteen käyttö on ilmaista, eli minkäänlaisia kuukausimaksuja tai muita kuluja ei synny, kunhan älypuhelimen mobiilidataliittymä on rajoitukseton.

 

TEKNIIKKAA:
HINTA: 69,00 € (svh)
KÄYTTÖKULUT: käyttö veloituksetonta (pois lukien mobiilidata)
KATTAVUUS: n. 30 Euroopan maata, yli 30 000 valvontapistettä
PIT.LEV.KORK: 64, 35, 14 mm
LISÄTIETOJA: http://www.saphe.fi

PLUSSAT
Helppokäyttöinen
Pienikokoinen
Edullinen
Laillinen

MIINUKSET
Merkkiäänet ei säädettävissä
Satunnaiset virhehälytykset (sijaintitiedon epätarkkuus)
Ei toimi itsenäisesti (varauksin)

 

Teksti ja kuvat Jari Sjöman

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Faktoja ja myyttejä autoiluun liittyen: Kuuluuko moottorin syödä öljyä?
Tarkista kesärenkaiden kunto ajoissa
Omnia kouluttaa automekaanikkoja Atoy- ja Autofit -korjaamoihin

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *