Kaasujalka

Jutta Haverinen Suomen kovin naispuolinen driftaava stunttikuski

Julkaissut:

|

31.1.2019

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Jutta Haverinen Suomen kovin naispuolinen driftaava stunttikuski

Vantaalainen 22-vuotias Jutta Haverinen on kansainvälisestikin tunnettu stunttidriftaaja, joka on esiintynyt huimilla ajotaidoillaan mm. USA:ssa *Power Rangers tv-sarjassakin. Haverinen on lähivuosina asunut USA:ssa ja Saksassa autoilun parissa.

Saksassa hän toimii edelleen kuuluisan Nürburgring moottoriradan luottokuljettajana. Legendaarinen Nürburgringin rata tunnetaan mm. 73 mutkastaaan ja miltei 23 km:n maksimipituudestaan. Samainen rata muistetaan myös legendaarisen Niki Laudan onnettomuudesta vuonna 1976.

Tällä hetkellä Jutta työskentelee useamman autoihin liittyvän projektin kanssa ja suunnitelmissa olisi kilpailla tulevana kautena myös Suomessa. Ajaminen tulee minulta takaraivosta, yleensä menen kylmiltään kisoihin laina-autolla oman ”liikkuvuuteni” vuoksi. Show-ajo on mun juttu, nautin siitä itse yhtä lailla kuin yleisönikin. Naisena saatetaan ensin epäillä, että osaakohan se edes ajaa. Loppujen lopuksi naiseudesta on kuitenkin hyötyä siinä mielessä, että huomion saaminen on paljon helpompaa”, naurahtaa aurinkoinen Haverinen.

Auton käsittelyä maksimivauhdissa

”Jutta on rautainen mimmi ja ehdottomasti Suomen taitavin naiskuljettaja ja olen seurannut hänen kehittymistään 10 vuotiaasta lähtien, jolloin samainen tyttö hämmästytti ihmisiä jo Omegan ratissa.
Driftingissä kuljettajan on hallittava ajoneuvonsa käsittely muuttuvissa rataolosuhteissa. Virallisissa drifting-kilpailuissa haetaan parasta kuljettajaa, joka pystyy kuljettamaan autonsa maksimaalisella nopeudella oikeata ajolinjaa pitkin, pitämällä auton koko arvostelualueen matkalla maksimaalisen suuressa luistokulmassa. Tämän lisäksi kilpailijan tulee suorittaa sujuvat ja nopeat suunnanmuutokset ilman turhia korjaamisia auton kulmassa tai kaasun asennossa”, kertoo AKK:n Drifting lajiryhmän puheenjohtaja Teppo Laukkanen.

Lajin edustajista vain 3% naisia

Suomessa on tällä hetkellä noin sata drifting-kuljettajaa, joista noin puolet on aktiivisia kilpailijoita. Sadasta kuljettajasta naisia on vain kolme. Haverinen kannustaakin viemään lapsia sukupuolesta riippumatta moottoriurheilun pariin ja häntä itseään esimerkiksi harmittaa se, ettei häntä tajuttu lapsena viedä kokeilemaan kilpa-ajoa kartingin merkeissä. ”Moottoriurheilu ei ole sen vaarallisempaa kuin mikään muukaan harrastus, omalle kohdalle on ainoastaan kerran tapahtunut pienimuotoista kolhiintumista ja sekin vain autolle”, kertoo Haverinen.

Ei voi vielä paljastaa mitä seuraavaksi

USA:ssa Power Rangersin kanssa yhteistyöhön Haverinen päätyi sitä kautta, että jenkkiläinen formula drift-kuljettaja Matt Field oli kysellyt Facebookin välityksellä, että tunteeko kukaan ammattilaisnaiskuljettajaa kyseiseen pestiin. Tähän kyselyyn oli heti ilmoittautunut 20 paikallista taidokasta naiskuljettajaa omilla autoillaan, mutta nähtyään Haverisen ajovideot, niin Field halusi tämän suomalaisen hurjapään videolle ja hommasi hänelle myös auton. Nyt upealla nuorelle naiselle on tarjoutumassa taas uusia projekteja lisää, mistä voidaan kertoa vasta lähempänä julkaisuajankohtaa.

Vihjeenä tulevaan, niin on mahdollista että Haverinen ajaa jatkossa ison brändin alla suoraa ja kovaa, sekä siirtyy virallisesti ammattikuljettajaksi.

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Ruotsalainen joutui tyytymään kakkossijaan Pohjanmaalla
”Olisin luultavasti tehnyt samoin kuin Vettel”
Jaakko Lavio voitolla BMW Rallin kärkeen

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *