Kaasujalka

Romu Keinänen tekee auton kierrätyksestä vaivatonta

Julkaissut:

|

16.1.2017

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Romu Keinänen tekee auton kierrätyksestä vaivatonta

Romu KeinänenRomu Keinänen Oy tekee tiensä päähän tulleen auton kierrätyksestä kuluttajalle helppoa: purkamistaan autoista se noutaa peräti 80 % asiakkaittensa kotipihoilta.

Romuauton toimittaminen Romu Keinäsen kaltaisen alan huippuyrityksen asianmukaisesti purettavaksi hyödyttää paitsi ympäristöä, myös kuluttajaa itseään.

– Jos antaa auton sellaiselle toimittajalle, joka ei tee vaihdon myötä asianmukaisia toimenpiteitä luovutustodistuksineen, voi joutua ottamaan Trafin maksuja vastaan jatkossakin. Kun tuo auton meille, teemme siitä romutustodistuksen ja vastaamme siitä eteenpäin kaikista autosta tulevista jätteistä ja juridiikasta, korostaa yrittäjä Jyri Keinänen.

Romu Keinänen on jalostanut metallien keräämisestä ja lajittelusta kannattavaa vientitoimintaa.

 – 1-2 kertaa kuukaudessa Inkoon satamasta lähtee maailmalla iso valtamerilaiva lastattuna meiltä tulleella raaka-aineella, Keinänen kertoo.

Ulos harmaalta vyöhykkeeltä

Romu Keinänen Oy on metallinkierrätykseen erikoistunut perheyritys. Se kerää, vastaanottaa ja käsittelee kierrätettävää teollisuus-, purku-, maatalous- ja yhdyskuntaromua.  

– Lajitellun ja käsitellyn uusioraaka-aineen toimitamme edelleen vientiin tai kotimaan teollisuuden tarpeisiin, Keinänen esittelee.

Romu KeinänenMetalliromu käsitellään ja varastoidaan Romu Keinäsen Espoon ja Karjaan laitoksilla järjestelmällisesti, siten ettei ympäristölle aiheudu epäsiisteyttä tai saastumisvaaraa.

–Alalla valitettavasti on myös ns. harmaa vyöhyke, jossa romuauton luovuttamisesta eteenpäin ei tehdä minkäänlaisia papereita. Ja silloin kuluttaja ei tiedä koskaan, mihin hänen autonsa akut, öljyt ja muut ongelmajätteet menevät.

Romuauton toimittamisen asianmukaiseen kierrätykseen Romu Keinänen Oy on tehnyt erittäin helpoksi. –Tällä hetkellä ehkä vain 20 % romuautoista tuodaan suoraan meille, 80 % niistä noudamme itse esimerkiksi asiakkaiden pihoilta. Ja noudon teemme veloituksetta. Tietysti asiakkaan itsensä kannalta on aina parempi, jos hän voi ajaa sen omatoimisesti Espoon tai Karjaan laitoksellemme: silloin romutustodistuksen saa matkaan saman tien, Keinänen korostaa.

Vauhtia lupien käsittelyyn

Romu Keinänen on toiminut Espoossa vuodesta 2003 ja Karjaalla vuodesta 2008 lähtien.  Vuosien aikana Jyri Keinänen on nähnyt alan hurjat muutokset pienistä romuttamoista kansainvälisiksi vientiyrityksiksi.

–Me olemme perinteisesti investoineet koneisiin, laitteisiin ja huippuosaavaan henkilökuntaan. Olemme itse kouluttaneet 37 työntekijäämme. Vuonna 2003 materiaalikone romupihalla oli suuri ihmetys, nyt sellainen löytyy kutakuinkin kaikilta alan toimijoilta.

Rahallisen tuen sijasta Keinänen peräänkuuluttaa valtiolta valmiutta tehostaa ja lyhentää ympäristölupien käsittelyaikoja.

– Liiketoiminnan kasvu ei saa jäädä luvista kiinni, siihen ei ole varaa yhteiskunnalla eikä yrittäjillä!

Keinäsellä itsellään on karvaita kokemuksia virkakoneiston toimimattomuudesta. Hän voitti kahden vuoden taistelun Trafin aiheettomia maksuja vastaan vasta, kun vei asian hallinto-oikeuteen. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi peri Romu Keinänen Oy:ltä takautuvasti ajoneuvoveromaksuja autosta, joka oli merkitty Romu Keinänen Oy:n omistamaksi, vaikka ne eivät sitä olleet.

–Kyllä virkamiehet min mielestäni edelleen ovat veronmaksajien palveluksessa. Veronmaksu ja verontarkastukset eivät minua häiritse, mutta jos alaa ei muutaman virkamiehen takia pysty kehittämään, olemme lirissä. Yleisesti ottaen alalla menee kuitenkin hienosti ja näkymät ovat valoisat. Kun vielä lupien käsittelyaikoja saadaan nopeutettua, niin aina vain paremmin menee ja vienti kukoistaa.

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Romu Keinänen Oy

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Sohvalla istuen uudet renkaat Mersuun
Oikeat istuinsuojat ja kumimatot ammattilaisen arkeen
Näin oikeat renkaat tekevät ajamisesta nautinnon

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *