Kaasujalka

Harrasteosa -ketju laajenee vauhdilla

Julkaissut:

|

24.9.2024

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Harrasteosa -ketju laajenee vauhdilla

Antti Hentusen Joensuuhun perustama Suomen Harrasteosa Oy on koko maan kattava myymälä- ja huoltokorjaamoketju, joka erikoistuu vapaa-ajan laitteiden varaosiin ja lisävarusteisiin.  Harrasteosa-liikkeet ja Harrastehuolto-korjaamot palvelevat monella sellaisellakin paikkakunnalla, josta isot ketjut puuttuvat.

 

Ketjuun kuuluu tällä hetkellä jo 20 paikallisten yrittäjien pyörittämää Harrasteosa-myymälää eri puolella Suomea. Harrastehuolto-yrittäjiä toimii niin ikään jo 17 paikkakunnalla. Uusia yhteistyökumppaneita etsitään aktiivisesti.

Varaosia Harrasteosa myy niin mopoihin, mopoautoihin, moottoripyöriin, mönkijöihin, veneisiin kuin moottorisahoihin, raivaussahoihin, ruoholeikkureihin kuin lumilinkoihinkin. Autoja ja ajoneuvoja lukuun ottamatta jokseenkin kaikkiin mahdollisiin vapaa-ajanlaitteisiin.

Yrittäjä Antti Hentunen perheineen palasi Kuopiosta kotikaupunkiinsa Joensuuhun vuonna 2004, toimittuaan aikansa pankkiuralla ja Suomen Kiitoautot -yhtiössä.

Kun reissasin työni puitteissa ympäri Suomea, tuli halu luoda jotain omaa. Kotiseudulta Joensuusta löytyi ostettavaksi Joensuun Dieselhuolto, joka on nyt Joensuun Dieselhuolto Oy ja tänä päivänä yritysteni pääyhtiö, Hentunen kertoo.

Sittemmin Dieselhuolto liittyi Fixus-ketjuun. Hentusen omistuksessa on tällä hetkellä Fixus Center Joensuu ja Fixus Kitee. Fixus-ketjua Hentunen on itse ollut mukana rakentamassa lähes alusta asti, hän toimi ketjun kauppiasneuvoston puheenjohtajana syksyyn 2018 asti. Hentunen istuu myös Suomen Varaosakaupan Keskusliitto ry:n ja Autovaraosakauppiaat ry:n hallituksessa.
–Vuosina 2016–2017 rupesin kuitenkin miettimään, että jotain lisäbisnestä olisi hyvä saada, kun automaailma muuttuu niin vauhdilla, Hentunen kertoo.

Täysin oma konsepti

Markkinarako löytyi vapaa-ajan sektorilta.
–Itselläni on aina ollut kaikenlaisia vapaa-ajan laitteita, veneistä moottorikelkkoihin ja mönkijöihin. Omat laitteeni eivät olleet uusia ja siksi niihin tarvitsi jatkuvasti varaosia ja huoltopalveluita. Panin merkille, että varaosilla oli hitaat toimitusajat ja osat olivat kalliita, Osia ei saanut paikallisesti, yhdestä ovesta, ei nopeasti eikä järkihintaan. Usein osat piti itse tilata netistä. Ajattelin, että tälle on pakko olla vaihtoehto, Hentunen muistelee.

Niinpä Hentunen päätti luoda liiketoimintakonseptin, joka ei myy laitteita, vaan panostaa vapaa-ajan laitteiden nopeaan ja järkevänhintaiseen varaosapalveluun.
–Emme haasta koneliikkeitä, vaan toimme niiden rinnalle kuluttajille ja korjaamoille yhden vaihtoehdon lisää.  Tarjoamme asiakkaillemme niin alkuperäisosia kuin tarvikeosiakin.

Harrasteosa on itsenäinen ja merkeistä riippumaton bisnes.
– Harrasteosalla ei ole muiden yritysteni kanssa muuta yhteistä kuin yritykseni Joensuun Dieselhuolto Oy:n omistama kiinteistö. Etsiessämme uusia Harrasteosa-jälleenmyyjiä ja Harrastehuolto-huoltopisteitä emme edellytä, että yrittäjän pitäisi kuulua Fixus-ketjuun. Hän voi kuulua mihin tahansa ketjuun tai olla täysin riippumaton mistään ketjusta, Hentunen sanoo.

Sinne, missä muita ei ole

Harrasteosa-yrittäjät toimivat franchise-periaatteella. Myymälöitä on eri puolella Suomea, Vihdistä Rovaniemelle. Valtaosa liikkeistä on kuitenkin sijoittunut Pohjois-Karjalaan. Vapaa-ajan laitteiden huoltoon erikoistuneet Harrastehuolto-korjaamoja sen sijaan on vain Pohjois-Karjalassa ja siitä ylöspäin pohjoisemmaksi mentäessä.

Moni Harrasteosa-varamyymälä ja Harrastehuolto-korjaamo toimii maaseutupaikkakunnalla, jossa isojen ketjujen liikkeillä ei ole toimintaa.
–Osa Harrastehuolto-korjaamoista toimii autokorjaamon yhteydessä. Tällöin yrittäjä voi autopuolen hiljaisina aikoina korjata myös vapaa-ajanlaitteita. Ja juuri siellä maaseudullahan niitä vapaa–ajanlaitteita myös käytetään. Ajatellaanpa vaikkapa kesämökkiläisiä Kiihtelysvaarassa. Helpompihan se ruohonleikkuri on viedä korjattavaksi oman kylän Harrastehuolto-yrittäjälle kuin lähteä kuljettamaan sitä isompaan taajamaan, jossa työ valmistuu hitaasti. Ja hintakin on ihan eri luokkaa Harrastehuolto-korjaamoissa.

Hentunen lupaa myös nopeita toimituksia.
– Ihmettelin omiin laitteisiini osia tilatessani, miten osat voivat maksaa niin paljon ja miten toimitukset voivat olla niin hitaita. Autojen varaosakauppiaana olin tottunut, että kun tänään kello 16.30 lähetän tilauksen, niin se on meillä täällä Joensuussa perillä seuraavana aamuna puoli seitsemältä, hän sanoo.

Tällä hetkellä Hentusen strategiassa ei ole suuriin kaupunkeihin meneminen.
– Mieluummin otamme haltuun sellaisia kaupunkeja, joissa isoja koneliikkeitä ei ole.

 

Teksti Timo Kiiski

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Varaudu syksyn pimeyteen lisävaloilla
Öljypiste palvelee jo 19 paikkakunnalla
Autokorjaamo Viinikka – Tyttären ja isän autokorjaamo

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *