Miten valita sopiva lisävalo?
Viime vuosien aikana lisävalojen asennus on helpottunut ja tuotevalikoima kasvanut. Valikoiman kasvaessa omaan autoon ja omiin tarpeisiin sopivan lisävalon valitseminen on kuitenkin vaikeutunut. Mitä siis tulee ottaa huomioon lisävalon valinnassa?
Tieliikennelakiin kirjattiin vuonna 2019 muutos, joka mahdollisti lisävalojen parittoman määrän ajoneuvossa. Aiemmin lisävalot tuli asentaa aina pareittain, mikä vaikeutti etenkin uusien LED-valopaneelien asennusta. LED-paneelit ovat nimittäin yleensä sen verran suurikokoisia, että kahden valopaneelin asentaminen yhteen autoon on käytännössä mahdotonta.
–Uudet valomääräykset helpottavatkin etenkin paneelityyppisten lisävalojen asennusta, kertoo markkinointipäällikkö Jouni Vainikka auton lisävarusteiden maahantuonti- ja tukkuliike Kaha Oy:stä.
Referenssiluku on tärkein
Oleellinen lisävalojen valintaan vaikuttava seikka on valojen yhteenlaskettu referenssiluku.
– Ennen lisävalo-ostoksille suuntaamista tuleekin tarkistaa kyseessä olevan auton omien valojen luvut. Tämä tieto löytyy joko ajovaloumpion lasista tai tarrasta ajovaloumpion rungossa, Vainikka neuvoo.
Kun auton omien valojen referenssiluku on tiedossa, voidaan aloittaa sopivan lisävalon kartoittaminen. Koska valojen referenssiluku saa yhteenlaskettuna olla enintään 100, kannattaa aloittaa vähentämällä tästä auton omien valojen referenssilukujen summa. Eli jos auton ajovalon referenssiluku on 17,5, niin tämä kerrotaan kahdella (vasen ja oikea puoli) ja saadaan arvoksi 35. Näin ollen lisävalolle tai -valoille on käytettävissä 65 referenssilukua. Tämä luku voidaan jakaa yhdelle, kahdelle tai kolmelle lisävalolle.
Valinnanvaraa riittää
Lisävalovalikoima on nykyään valtava – valaisimia löytyy lukuisissa eri muodoissa ja erilaisilla valokuvioilla. Nykyään suosittuja lisävaloja ovat litteät ja huomaamattomat LED-paneelit, joita on saatavilla esimerkiksi Osramilta, Hanmalta ja Hellalta. Perinteisempiä pyöreitä ja suorakaiteen muotoisia lisävaloja on myös saatavilla runsaasti. Yleisin valonlähde on tänä päivänä LED, mutta myös Xenon-versioita löytyy.
Yksi valon valintaan vaikuttava asia on tietysti se, kuinka pitkälle sillä näkee. Valon kantama ilmoitetaan yleensä 1 luksin arvolla etäisyyden suhteen, esimerkiksi 430 m/1 lx. Tällöin 430 metrin päästä mitattuna valotehoa on vielä 1 luksi.
–Toinen oleellinen valintaan vaikuttava seikka on valokuvio. Valokuvioita on ns. flood-kuviosta pistepitkään, joissa flood edustaa laajalle alueelle leviävää valoa ja pistepitkä puolestaan kapeaa suoraan eteenpäin näyttävää valoa. Kuvioiden yhdistelmä on varmasti se käytetyin malli, koska siinä yhdistyvät molempien valokuvioiden parhaat puolet. Jos lisävaloja asennetaan kolme kappaletta, voidaan valokuvioita myös yhdistellä esimerkiksi siten, että kaksi valoista on flood-kuviollisia ja yksi pistemäinen. Valokuvion valinnassa kannattaa myös miettiä sitä, millaisella tiellä autolla tyypillisesti liikutaan. Jos ajetaan pääasiassa mutkaista metsätietä, ei pistepitkästä ole juurikaan hyötyä. Tällaisessa tapauksessa kannattaa valita flood-valokuvio, joka valaisee mahdollisimman leveän alueen, Vainikka sanoo.
Syksyn tullen autotarvikeliikkeiden lisävalovalikoima on laajimmillaan, joten on erinomainen aika suunnata ostoksille. Mikäli et ole tottunut auton kanssa häärääjä, kannattaa myös lisävalon asentaminen jättää ammattilaisen huoleksi. Moni liike myy lisävaloja ja niiden asennusta edulliseen pakettihintaan.
Vastaa