Kaasujalka

“Osku saa ajaa landella pienessä hönössä”

Julkaissut:

|

27.1.2024

|

Kirjoitettu kategoriaan:

“Osku saa ajaa landella pienessä hönössä”

Ajoin hiljattain verkkaista tahtia muun liikenteen rytmissä Ylöjärvellä. Sitten jossain välähti. Viikonlopun yli harmittelin, olinko taas joutunut poliisin tolppakameran uhriksi. Samanaikaisesti Maaseudun Tulevaisuus-lehti kertoi, kuinka Oulun poliisi jäädytti liikennevalvonnan maaseudulla.

Kotikylillä Keski-Suomessa kiersi 1980-luvulla tarina, kuinka pitäjän syrjäkylällä liiketointaan harjoittanut kuorma-autoilija hyödynsi ratista kärynneitä ukkoja kuskeina sillä välin, kun näiden kortit olivat kuivumassa poliisin pyykkinarulla.

Siihen aikaan meidänkin pitäjässä oli vielä oma poliisiasema ja nimismiehen lisäksi pari poliisimiestäkin. Nyt poliisi tulee kotikylään 70 kilometrin päästä Jyväskylästä.

Huhun mukaan kuorma-autoilijaa olisi aina varoitettu, jos ”kissalan pojat” olivat ajelemassa hänen työkohteinaan olleiden rakennustyömaiden tuntumassa. Sitten kuulemma pitäjään tuli selkärankainen poliisi, joka päätti toimia ryhdikkäämmin ja tehdä noille työmaille yllätysiskuja.

Reilu poliisimies

Kaveri kertoi hauskan jutun anopistaan, joka jatkoi vielä 2000-luvulla asumista vieläkin syrjäisemmällä kylällä Etelä-Karjalassa. Viereisessä mökissä asui kuulemma uransa ehtoopuolella oleva poliisimies. Toinen naapuri oli viinamäen miehiä, joka tarjosi Fiat 127:lla anopille kauppakyydit kunnan keskustaan, jonne oli matkaa viitisentoista kilometriä.

Kutsukaamme tätä ”oluthifistelevää” naapuria vaikkapa Oskuksi.

”Eikös se Osku ole yleensä vähän pienessä hönössä?”, kaveri kuulemma kysäisi anopiltaan.

”No sitähän se. Minäkin ostan Oskulle aina kaljaa kyytipalkaksi”, anoppi kertoi vilpittömin mielin.

”Eikös se Osku sitten ole sinua kyytiessäänkin pienessä maistissa?”, kaveri kertoi kysyneensä.

”Kyllähän se saattaa vähän olla. Mutta ajaa aina hiljaa”, anoppi rauhoitteli.

”Eikös se naapurin poliisimies sitten puutu asiaan?”, kaveri halusi tietää.

”Ei puutu vapaa-ajalla. Reilu mies”, anoppi kehui.

Kaveri kertoi pitäneensä anopille pienen luennon, että eikö häntä sitten huoleta, että Osku voi hönössä ajaa vaikka jonkun hänen lapsenlapsensa päälle.

”Niin, onhan se tietysti niinkin”, anoppi myönteli.

Ylinopeus ykkösprioriteetti

Jollain tavalla tuntuu, että ylinopeudet ovat nyt poliisin liikenteen valvonnassa melkeinpä se ainoa prioriteetti. Tietääkseni puhallusratsioita ei enää juuri järjestetä kuin joinakin tiettyjen juhlapyhien jälkeen, lähinnä juhannuksena. Koronaviruksen takia puhallusratsiat lopetettiin kokonaan.

”Kauempana maaseudulla emme valvo liikennettä loppuvuonna lainkaan, koska matkarahakorvauksia ei kärsi tulla”, kertoi ylikonstaapeli Maaseudun Tulevaisuudessa.

Uskoisin, että maaseudulla ajellaan edelleen pienessä hönössä. Tuntuu jollain tavalla vähän koomiseltakin, että nyt saa muun tarkkaavaisuuden uhallakin kyttäillä näitä tolppakameroita, kun taas ”oskut” voivat ajaa syrjäkylillä hönössä jatkossakin.

Vähäinenkin määrä alkoholia kuljettajan veressä lisää kuolemaan johtavan onnettomuuden riskiä merkitsevästi. Törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävillä kuskeilla riski on 900-kertainen verrattuna selvin päin ajaviin.

 

Teksti Urmas Hurmalainen

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Ääripäät korostuvat autoilusta väitellessä
Miksi ette sitten osta dieseleitä?
Helvetin kalliit 38 minuuttia

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *