Tuhansien possunruhojen mies
Kari Takala, 48, on työskennellyt lihanleikkaajana 31 vuotta ja käsitellyt urallaan tuhansia possunruhoja. – Alalla on oma huumorinsakin, jota herkin hentomieli ei varmasti ymmärtäisi, Takala naurahtaa.
Chef Wotkins –lihatukun lihanleikkaamossa Helsingin Sörnaisissa Kari Takala on aloittanut vuoronsa jo aamuviideltä. Kotonaan Vuosaaressa hän on joutunut heräämään jo neljältä. 31 vuotta alalla ollut mies on aamun aikana kahdeksaan mennessä ehtinyt nostella jo 120 possuruhon puolikasta. Puolikas painaa 35-40 kiloa ja päivästä riippuen Takala nostelee niitä 100-160 kappaletta. Wotkinilla hän on työskennellyt 1. maaliskuuta 1992 lähtien.
Miesten hommaa
Takala tulin alalle oppisopimuksella aikoinaan ja silloin käteen tuli useammin haavoja.
– Viime keväänä jouduin pitkästä aikaa tikattavaksi ja viikon sairaslomalle. Moni sekoittaa tämän lihanleikkaajan homman teurastajan työhön, mutta nehän ovat kaksi ihan eri asiaa. Lihanleikkaajan pitää tuntea eläinten anatomiaakin ja työ vaatii äärimmäistä tarkkuutta, hän kertoo.
Alan yksi sääntöjä onkin, että jokainen pala pitää leikata niin, että se kelpaisi omaan pöytään vieraille tarjottavaksi. Joulun alla lihanleikkaajat käsittelevät jopa 170 000 kinkkua parissa viikossa. Wotkinin lihatukussa paikat ovat siistit ja puhtaat, aiemmin alan pyhätössä käymätön helposti voisi luulla, että lattialla liukasteltaisiin veressä ja ylijääneissä lihanrämmäleissä.
Miesten hommissa Takala kiistatta on.
– En tunne yhtään lihanleikkaajanaista, Takala naurahtaa.
Karhuakin on leikattu
Takala on ehdottomasti lihansyöjä: varsinkin kesämökillä grillissä paistuvat kesällä niin makkarat kuin possunlihatkin.
– Työssäni olen leikannut possun lisäksi lammasta, nautaa ja hevosta. Joskus on tullut jopa karhuakin.
Lihanleikkaajaksi aikoinaan lähtiessään Takala ei ollut sen kummempi lihamies kuin miehet keskimäärinkään.
– En ole harrastanut metsästystä. Vapaa-aikani kuluu valmentaessa Puotinkylän Valtin juniorijalkapalloilijoita, hän kertoo.
Kokonainen possunruho painaa 50-80 kiloa. Päivisin Kari Takala nostelee puolikkaita ruhoja 100-160.








Vastaa