Kaasujalka

Williams F1 -tiimillä juhlavuosi

Julkaissut:

|

15.1.2017

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Williams F1 -tiimillä juhlavuosi

Williams_x12Brittiläinen Williams Martini Racing -talli viettää tänä vuonna juhlakauttaan. Plakkariin tulee 40 vuotta autourheilun kuninkuusluokassa.

Frank Williamsin johtama nykyinen talli oli ensimmäistä kertaa mukana Espanjan GP-kilpailussa, Jaraman radalla 8. toukokuuta 1977. Tuolloin tiimin nimi oli Williams Grand Prix Engineering ja avauskilpailussa March-Ford 761 -autoa kuljetti belgialainen Patrick Nève. Sijoitus oli muuten kahdestoista.

Waltteri BottasWilliamsTallin alkutaival koskettaa myös suomalaista Formula 1 -historiaa.

“Williamsin kanssa neuvottelin GP-sarjan ajajapestistä talvella 1977, mutta sopimus jäi rahasta kiinni, belgialaisen olutfirman Belle-Vuen tuki varmisti paikan Patrick Nèvelle.  Williams oli tuolloin vielä pieni ja vaatimaton formula 1 -talli, joka kilpaili Marchin autolla”, suomalainen ex-kuljettaja Mikko Kozarowitsky muistelee.

Myöhemmin tallin autoissa on nähty enemmänkin suomalaisväriä. Vuoden 1982 maailmanmestari Keke Rosberg, Nico Rosberg ja Valtteri Bottas ovat kilpailleet Williamsin kalustolla. 

Mikko Kozarowitskyn mukaan Keke Rosbergin merkitys on ollut valtava suomalaiselle rata-autoilulle. 

“Hänen arvoaan ei vieläkään ymmärretä. Rosberg oli väsymätön tienraivaaja ja maaginen kuljettaja. GP-uransa jälkeen hän teki suuren urakan muiden suomalaiskuljettajien eteen. Ilman Keken panostusta Jyrki Järvilehdosta tai Mika Häkkisestä ei olisi koskaan tullut formula 1 -pilottia, saati Mikasta maailmanmestaria. Tämä Keken tehty työ aukaisi portteja myös myöhemmille tähdille.”

FW40 

Williams-talli on ilmoittanut, että en ensi vuoden auto on nimeltään FW40, vaikka nykyinen on FW38. Syy siihen, ettei numerojärjestyksessä seuraava FW39:ää koskaan tehdä, on kuitenkin looginen. Merkkivuotta juhlistetaan myös auton nimessä.

Williams-tallista on kasvanut yksi GP-sarjan suurista. Tiimi on saavuttanut urallaan 114 Grand Prix -voittoa, 128 paalupaikkaa ja 133 nopeinta kierrosaikaa. Kilpatalli on voittanut seitsemän kuljettajien maailmanmestaruutta ja yhdeksän valmistajien mestaruutta.

”Mestareiden lista ja tallin historia on upea. Olemme todella ylpeitä näistä saavutuksista. Tulossa on kattava juhlavuosi, jota juhlistamme monin erilaisin tapahtumin. Ensimmäinen virallinen autojen juhlanäyttely on esillä Birminghamin Autosport-tilaisuudessa tammikuussa 2017.”

”Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill ja Jacques Villeneuve ovat saavuttaneet meillä kuljettajien Formula 1 -mestaruuden. Lisäksi muun muassa Ayrton Senna ja Nico Rosberg ovat ajaneet tiimin autoilla” nykyinen päällikkö Claire Williams toteaa.

Bottas ja Frank

Valtteri Bottas aloitti Williamsin testikuljettajana jo kaudella 2010. Nastolalainen jatkaa tiimissä myös kaudella 2017.

Valtteri asui aikanaan neljä vuotta Williamsin tehtaan kupeessa ja työskenteli ahkerasti eri osastoilla. Hän oppi yksityiskohtaisesti, miten kilpa-auto rakennetaan. Lisäksi tehtaan työväki tuli tutuiksi. Useasti Valtteri istui tehtaan kulmahuoneessa yhdessä Sir Frank Williamsin kanssa. Tallipäällikön ja suomalaiskuljettajan välille kasvoi syvä luottamus.      

”Frank Williamsin kanssa voi jutella ihan mistä asiasta vaan. Hän on legenda ja erittäin hauska persoona. Puhutaan useasti Suomesta, sillä hän pitää suomalaisesta luonnosta ja ihmisistä. Lisäksi Frank on Jean Sibeliuksen musiikin suuri ystävä. Hän jaksaa aina kehua suomalaisia sotilaita, kuinka hyvin he puolustivat omaa maataan sodassa. Totta kai siellä puhuttiin myös moottoriurheilusta”, Valtteri sanoo.

”Williams on perhetalli, ja ilmapiiri tehtaalla on tiivis ja lämmin. Aina kun matkustan sinne, tuntuu kuin tulisin kotiin. Urheilullisesti tehtaan väki on nälkäistä. Kaikki haluaa menestyä, ja vaikeiden vuosien jälkeen tulevaisuus näyttää hyvältä. Hieno ja perinteikäs työpaikka.”

Mauri Nurmi

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Mersu paskaksi routakuopassa – vakuutus ei korvaa
Ääripäät korostuvat autoilusta väitellessä
Miksi ette sitten osta dieseleitä?

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *