Kaasujalka

Nitro Nationals Alastaron radalla

Julkaissut:

|

4.7.2014

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Nitro Nationals Alastaron radalla

Perinteisesti aina heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna ajettava FHRA Nitro Nationals täyttää Alastaron moottoriradan (3.-6.7) niin innokkaista Drag Racing -faneista kuin kilpatiimeistä.

Suomen nopeimmassa moottoriurheilutapahtumassa käydään tiukkaa taistelua pisteistä ja luokkavoitoista Drag Racingin EM-sarjan toisessa osakilpailussa.

Top Fuel on Alastaron tapahtuman kuninkuusluokka ja näissä laitteissa riittää katsottavaa sekä kuunneltavaa. Koneista löytyy peräti 8000 hevosvoimaa ja auto kiihtyy 0-300 km/t alle kolmessa sekunnissa!

Top Fuel -dragsterit ovat näyttävän näköisiä ilmestyksiä ja niistä lähtevä ”ääni” on käsittämätön. Koneista irtoaa 150 desibelin ääni eli tarjolla samanlainen meteli kuin suihkumoottorin käynnistyksen yhteydessä. Suosittelemme kuulosuojaimia.

Polttoaineena mekaanisesti ahdetuissa V8-moottoreissa käytetään nitrometaanin ja metanolin sekoitusta. Polttoaineen sekoitus-suhteesta vastaa kuljettaja itse. Moottorin koko on rajoitettu 8.2 litraan. Ennen lähtöä suoritetaan burnout eli rengas suditetaan paikallaan pitäväksi.

Kiihdytysradan pituus on 1000 jalkaa (300 metriä) ja loppunopeus käsittämätön, peräti yli 500 km/tunnissa. Vauhdin ja yleisön vuoksi rata on äärimmäisen lyhyt. Auto pysäytetään kahdella jarruvarjolla.

Paikalla jopa 30 000 katsojaa

Eagle Racingin –tallin kuljettaja Antti Horto on yksi Top Fuel –luokan ennakkosuosikeista. Horto on sijoittunut vastaavassa kilpailussa kaksi kertaa toiseksi ja janoaa nyt voittoa.

– Fiilis on korkealla ennen kesän huipputapahtumaa. Kyllä tässä voittoa janotaan, pari kertaa olen jäänyt taistelussa kakkoseksi. Tänä vuonna kilpailun taso on hyvää luokkaa ja voittotaistelusta tulee tiukka kapina, Antti ”Terminator” Horto sanoo.

– Alastarossa on hiljattain uusittu kiihdytysrata ja on hienoa päästä ajamaan uudelle asfaltille. Jos ilmat ovat kohdallaan, niin odotamme tapahtumaan runsaasti väkeä, toiveissa on jopa 30 000 katsojaa.

Vilppulan kanafarmari Anita Mäkelä voidaan myös laskea mukaan kärkikahinoihin. Alastaron radalla nähdään kilpailemassa myös Mäkelä aviomies Tommi Haapanen.

– Kilpalaitteita ei tarvitse ihailla ainoastaan radalla, sillä tiimeihin ja autoihin pääsee tutustumaan aivan lähietäisyydeltä. Varikko on avoinna yleisölle ja tapaamme mielellään faneja kasvotusten.

– Top Fuel Dragster –auto on maailman nopein kilpa-auto. Nitrometaanilla toimiva laite kiihtyy nollasta sataan eli 0-100 km/t noin 0,5 sekunnissa. Seisovan varttimailin Top Fuel taittaa parhaimmillaan 4,4 sekunnissa loppunopeuden ollessa maalissa 540 km/t, Horto jatkaa.

Alastaron radalla nähdään viikonloppuna (4.-6.7) myös kovanluokan moottoripyörästuntteja, sillä paikalla on Dusters Streetbike Stuntriding Show Team.


Mauri Nurmi

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Vaihtoautovertailu 5000-10 000€ – Halvat ja isot nelivetomaasturit
Pieni bensa-auto käy aina kaupaksi
Uudehkoja käytettyjä dieselfarmareita saa nyt edulliseen hintaan

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *