Kaasujalka

Vaihtoautovertailu 13 000 – 17 000 € – Kompaktit crossoverit

Julkaissut:

|

30.9.2021

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Vaihtoautovertailu 13 000 – 17 000 € – Kompaktit crossoverit

Massasta erottumaan pyrkivä ehkä päätyy kuvan Fiat 500X 1.6 PopStariin. Etuvetoisen ja manuaalivaihteisen Fiatin voimanlähteenä on 1.6-litrainen 110-hevosvoimainen bensamoottori. Auto on vuosimallia 2015 ja mittarilukema on 79 000 km. Loimaan Laatuauton hintapyyntö on 12 890 €.

Citroën C4 Cactus, Fiat 500X, Mazda CX-3, Nissan Juke ja Suzuki Vitara eivät ole hätyytelleet uusina myyntitilastojen piikkipaikkoja. Silti lyhyt, mutta korkealla istuttava kompakti crossover tekee vaihtoautomarkkinoilla liukkaasti kauppansa.

 

Tavallista perheautoa lyhyemmät mutta jykevämmän oloiset crossoverit ovat yksi tämän päivän trendeistä autoalalla. Toisin kuin vaikkapa Nissan Qashqai pykälää isommassa kokoluokassa, näistä autoista oikein mikään ei nouse muita suuremmaksi hitiksi.

–Nämä kaikki viisi eri merkkiä ja mallia ovat tasavertaisia kilpailijoita keskenään. Näiden ostajia kiinnostaa enemmän juuri tämä autoluokka, ei niinkään jokin tietty malli tai merkki. Ostaja voi päätyä mihin tahansa näistä vaihtoehtoista. Huoltohistoria ja matkamittarilukema ratkaisevat enemmän, sanoo J. Rinta-Joupin Raision liikkeen paikallisjohtaja Marko Hiltunen.

Auton valmistusmaakaan ei enää juuri ratkaise valintaa. Asiakkaat tietävät, ettei esimerkiksi Citroen ole enää pelkästään ranskalainen auto.  Autovalmistajat hyödyntävät yhteistä teknologiaa yli valtioiden rajojen. Italialaiseksi mielletty Fiat 500 X:kin on monikansalliseen Fiat Chrysler Automobiles N.V. -konserniin kuuluvan Fiat Automobiles S.p.A.:n valmistama crossover-malli, jonka valmistus tapahtuu Italiassa yhdessä jenkkibrändi Jeep Renegaden kanssa.

Tyypillistä on sekin, ettei tämän luokan autojen varustelua katsota yhtä kriittisesti kuin isompien autojen.

–Manuaalivaihteinenkin perusvarma käyttöauto kelpaa hyvin, kunhan huoltohistoria on moitteeton ja varustelistalta löytyvät ilmastointi ja vakionopeudensäädin. Kyllä näiden kysyntä perustuu pitkälti muoti-ilmiöön: halutaan istua crossoverissa vähän korkeammalla, Hiltunen sanoo.

Tällä hetkellä näitä autoja on vaihtoautomarkkinoilla tarjolla pääasiassa bensamoottorisina, vaikka takavuosina tässäkin sarjassa diesel oli trendikästä.

Myöskään autoa ison tavaramäärän kuljettamiseen tarvitsevalle lyhyt ja korkea crossover ei ole se ihanteellisin valinta: tavaratila kun vetää vähemmän kuin esimerkiksi C-segmentin farmari.

Vain nelivetoisuus erottaa Suzuki Vitaran kilpailijoistaan.

–Vähän huonomman tien päässä asuva todennäköisesti ostaa nelivetoisen Vitaran, muussa tapauksessa nelivedolla ei oikeastaan ole väliä.  Joihinkin ostajiin taas vetoaa Fiatin persoonallisuus, Hiltunen sanoo.

Teksti Timo Kiiski

Nissan Juke ei ole saanut samanlaista kansansuosikin asemaa kuin Nissanin isompi crossover Qashqai. Kuitenkin kompaktin katumaasturityyppisen auton etsijälle kuvan etuvetoinen ja manuaalivaihteinen Nissan Juke DIG-T 115 6M/T Acenta 2WD on varteenotettava vaihtoehto. Kuvan auto on niinkin tuore kuin vuosimallia 2018 ja mittarilukemakin on vasta 80 000 km. Tampereen Autokeskuksen hintapyyntö on 14 900 €.

 

Mazda luottaa myös kuvan Mazda CX-3:n voimanlähteenä turbon sijasta vapaasti hengittävään 2-litraiseen bensamoottoriin.  Kuvan Mazda CX-3 2,0 120 SKYACTIV-G Premium on tälle kokoluokalle tyypilliseen tapaan etuvetoinen, mutta poikkeuksellisesti automaattivaihteinen. Mittarilukema on 96 000 km ja vuosimalli 2016. Tuusulan Ykkösauton hintapyyntö tästä Mazdasta on 15 900 €.

Vaikka Citroenit eivät myyntitilastojen piikkipaikkoja hätyyttelekään, on kuvan Citroen C4 CACTUS PureTech 110 Feel vuosimallia 2018
ihan yhtä hyvää myytävää kuin muutkin saman sarjan autot. Tällä Citroenilla on ajettu vasta 32 000 km. Etuvetoisen manuaali-Sitikan voimanlähteenä on 1.2-litrainen ja 110-hevosvoimainen bensaturbo. Autoa myy 15 480 euron hintapyynnöllä Autoverkkokauppa Vantaalla.

 

Kompaktien katumaastureiden sarjassa nelivetoista etsivälle on tarjolla vain Suzuki Vitara. Kuvan Suzuki VITARA 1,6 VVT 4WD GLX on vuosimallia 2016 ja mittarilukema on 121 000 km. Vihdin Autotalon hintapyyntö on 16 500 €

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Korealaisten autojen keston salaisuus
Bensafarmari ilman hybridiä – Miten niiden kauppa käy?
Hintavertailussa käytetyt avoautot 10 – 15 000 €

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *