Kaasujalka

”Meillä luottohäiriö ei estä auton osamaksukauppaa”

Julkaissut:

|

27.8.2021

|

Kirjoitettu kategoriaan:

”Meillä luottohäiriö ei estä auton osamaksukauppaa”

Porvoossa toimiva KK Automyynti myy 98 prosenttia vaihtoautoistaan osamaksulla asiakkaille, joilla on luottohäiriömerkintä. – Osamaksut ovat hoituneet lähes tyystin ongelmitta. Luottohäiriöiden syytkin kun ovat hyvin monenlaiset, sanoo yrittäjä Pasi Helenius.

Luottohäiriömerkinnän taustalla voi olla esimerkiksi väliaikainen elämänkriisi.

– Luottohäiriömerkinnän saaneissa ihmisissä on niin duunareita kuin lääkäreitäkin. Kun noin 400 000 suomalaiselta on luottotiedot menneet, joukkoon mahtuu monenlaisia ihmisiä. Myös syyt luottotietojen menettämiseen ovat hyvin erilaiset. Eräänkin pariskunnan luottohäiriön taustalla oli vaimon sairastuminen vakavasti. Kun vaimo sairastui, joutui mies jäämään pois töistä ja kotiin hoitamaan lapsia. Kun vaimo pääsi sairaseläkkeelle ja mies sai jälleen hyvän työpaikan, vanhat velat oli maksettu lähes kokonaan, mutta luottohäiriömerkintä kummitteli tiedoissa edelleen. Pariskunta tarvitsi auton, mutta vain me heille osamaksulla sen heille myös myimme. Mies kiitti vedet silmissä meitä, Helenius muistelee.

Helenius perusti KK Automyynnin vuonna 2015. Espoon Juvanmalmin hiekkakentältä yritys muutti syksyllä 2016 Hyrylän Sulan alueelle ja lopulta helmikuussa 2020 Porvosen. KK Automyynnin bisneksen kivijalkoja on 5000-10 000 euron vaihtoautojen myyminen asiakkaille, joilla on luottohäiriömerkintä.

–Myymme vuosittain noin 500 autoa ja niistä 98 % menee asiakkaille, joilla on luottohäiriömerkintä. Kalliimmankin auton luottohäiriöinen voi meiltä saada, aina 50 000 euroon asti. Koska kuitenkin edellytämme osamaksusopimuksen myöntämieen myös luottohäiriömerkinnän saaneilta vakituista työpaikkaa ja noin 10 prosentin käsirahaa, teemme kauppaa ensisijaisesti 5000-10 000 euron autoista.  Yleensä käsirahaksi annetaan vaihdossa entinen auto. 1000 euron autonkin meiltä voi ostaa, mutta toimintavarmemman auton hinta lähtee 3000-4000 eurosta, Helenius sanoo.

Myös jälkimarkkinointi pelaa

Ennakkoluulojakin Helenius myöntää kohdanneensa.

–Niihin olen vastannut, että näin olemme toimineet jo 4-5 vuotta ja ihan hyvin on mennyt. Arvioisin, että korkeintaan viidellä prosentilla on vaikeuksia selvitä osamaksuista. Väitän, että luottotiedottomat haluavat hoitaa osamaksunsa jopa paremmin kuin luottotiedolliset: olemmehan me viimeinen oljenkorsi, johon he ovat auton hankinnassa pystyneet turvautumaan. Ja jos maksuvaikeuksia tulee, niin silloinkin pyrimme antamaan asiakkaalle vielä mahdollisuuden ja vähän siirtämään osamaksua. Tietenkin haluamme, että asiakas selviää maksuistaan, ettei tarvitse lähettää hinaajaa hakemaan autoa pihasta pois. Kenelle tahansa voi tulla elämässä yllätyksiä, esimerkiksi potkut töistä tai avioero.

Luottotiedottomista asiakkaistaan KK Automyynti pyrkii pitämään huolta kauppojen jälkeenkin. – Hinaaja esimerkiksi voi hakea auton korjattavaksi ja tarjoamme tarvittaessa korjauksen ajaksi sijaisautoa. Pidämme jälkimarkkinointia kunnossa pidempään kuin normaalit autokaupat, Helenius sanoo.

Luottotiedottomat KK Automyynnin markkinavaltiksi Helenius keksi aikoinaan, koska halusi liikkeensä erottuvan kilpailijoista.

–Kohtelemme kaikkia asiakkaitamme tasa-arvoisesti, oli luottotiedot tai ei. Meiltä autoon saa myös kaskovakuutuksen. Joskus asiakkaat kiittelevät vedet silmissä asiontia meillä, kun ovat ensin muita liikkeitä kierreltyään kokeneet itsensä toisen luokan kansalaisiksi, hän sanoo.

Porvoolaisen KK Automyynnin Pasi Helenius ei luottohäiriöisiä asiakkaita pelkää. – Ainakin 95 % hoitaa osamaksunsa tunnollisesti ja ongelmitta, hän sanoo.

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Lemmikki turvallisesti matkaan
Vaihda automaattilaatikon öljyt ajoissa!
Piha siistiksi ja metalliromu rahaksi

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *