17.1.2021

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

Ralli SM-kauden 2021 avauskilpailu, 56. Arctic Lapland Rally ajettiin maaliin tänään lauantaina 16.1. Kilpailua hallitsi odotetusti Toyotan WRC-tallin testikuljettajana toimiva Juho Hänninen, joka ajoi samalla tallille rengastestiä tulevaa Suomen MM-talvirallia varten.

SM1-luokassa tutut nimet komeilivat tulostaululla kilpailun päätyttyä. Rallin voittoon ajoi hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa, joka teki tasaisen varmaa työtä läpi kilpailun ja pääsi lopuksi nostelemaan himoittuja poronsarvia.

– Varman päälle ajeltiin viimeinen erikoiskoe, että saatiin maksimipisteet kotiin. Kausi on tietysti vasta alussa mutta kyllä nämä pisteet yleensä kantaa pitkälle, Asunmaa kommentoi viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Luokan kolmen parhaimmiston täydensivät toiseksi ajanut Tunturirallin historian menestynein kuljettaja Juha Salo ja kolmanneksi viime hetkillä taipunut Emil Lindholm, joka toi täksi kaudeksi uudet intialaiset MRF-merkkiset rallirenkaat SM-ralliteille.

Kilpailun nopein kuljettaja oli luokassa 6 ajanut Toyotan Yaris WRC:tä käskyttänyt Juho Hänninen, joka testasi MM-sarjan Pirellin uutta talvinastarengasta tulevaa Arctic Rally Finlandia varten.

– Ihan hyvin meni, aika paljon nähtiin asioita, kun on uusi rengas. Nyt ollaan kuitenkin tosi paljon viisaampia tulevaa MM-rallia varten. Erittäin hyvä, että päästiin tulemaan tänne, Hänninen kertasi.

Luokan toiseksi sijoittui Oliver Solberg, joka ajoi ensimmäistä kilpailuaan Hyundain R5-autolla. Vertailussa SM1-luokassa tavallisesti ajaviin R5-autoihin, olisi Solbergin suoritus riittänyt luokan toiselle sijalle Teemu Asunmaan jälkeen. Eroa kaksikon välille jäi vaivaiset 0,9 sekuntia.

– Tiet olivat hienoja ja on upeaa että täällä ajetaan MM-rallia. Odotan innolla sitä kilpailua, Solberg kertoi tuttuun iloiseen tyyliinsä viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Kolmanteen Tunturiralliinsa osallistunut Valtteri Bottas oli kolmas vanhemmalla Citroenin DS3 WRC-autolla, ennen WRC-Fiestalla ajanutta Kimmo Kurkelaa.

– Hyvä fiilis, hienoa että päästiin maaliin. Tapahtumaa kyllä riitti tänäänkin. Tosi siistiä oli kuitenkin, Bottas hehkutti viimeisen erikoiskokeen maalihaastattelussa.

Kinnunen hallitsi SM2-luokkaa – Hallia suvereeni SM3-luokassa

Viime vuoden SM2-luokan hopeamitalisti Jaro Kinnunen sai balsamia viime vuoden Tunturin haavoihin ja kuittasi luokan ykköstilan.

– Olen todella tyytyväinen suoritukseeni, ajettiin järkevästi ja osattiin myös rauhoittaa tilannetta, kun se sitä vaati. Tunturin pisteet ovat aina tärkeitä, mutta ei saa antaa seuraavissakaan yhtään siimaa.

Kristian Kiviniemi ajoi luokan toiseksi ja kolmanneksi sijoittui viime vuonna luokan Suomen mestariksi kruunattu Ville Hautamäki.

SM3-luokassa Tuukka Hallia ajoi tasaisen varmasti ja hallitsi tilannetta kilpailun loppuun saakka. Henri Hokkala ja Roope Korhonen täydensivät luokan podiumin.

SM4-luokassa nuoret kyvyt olivat vedossa. Ykköseksi ajoi Oskari Heikkinen, 20, joka taisteli Konsta Saarisen, 16, kanssa kilpailun toiseksi viimeiselle erikoiskokeelle saakka. Kolmanneksi sijoittui Valtteri Koski, 17.

– No perhana, aika hyvältä tuntuu! Pikkuisen meinasi auto hyytyä lopussa, mutta niin paljon tultiin viimeinen erikoiskoe kuin päästiin. Aika mahtavat fiilikset, luokan voittanut Heikkinen fiilisteli maalissa.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kouvolassa, jossa mukana ovat myös Nuorten SM- ja Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan kuljettajat.