Kaasujalka

Käytettyjen ökymaasturien myynti hiljeni

Julkaissut:

|

6.6.2020

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Käytettyjen ökymaasturien myynti hiljeni

Jos ei ole suurperhettä, 5-paikkainen Mercedes-Benz ML 350 4matic 5d  automaatti vuosimallia 2005 ja 194 000 km ajettuna voi olla luotettava peli vaikkapa veneen tai asuntovaunun vetoautoksi vielä vuosiksi eteenpäin. Talousihme 3.5-litrainen bensamaasturi ei tietenkään ole. Vaihtoplus Vantaalla myy kuvan ML-Mersua hintaan 17 900 €.

”Ökyluokan” isojen ja nelivetoisten maastureiden myynti on vaihtoautokaupalle aiempaa selkeästi isompi haaste. Enää sellaista ei osteta ilman järkisyytä ja pelkän fiiliksen takia.

 

Raisiolaisen Visa-Auton myyntipäällikkö Miikka Lännistö on kokenut luksusluokan isojen bensa-maastureiden myynnin hidastumisen selkeästi ihan muutaman viime vuoden aikana

– Polttoaineesta riippumatta niissä on myös isot käyttökustannukset. Mm. renkaiden, huoltojen, vakuutuksien ja verojen kustannukset ovat suhteellisen korkeita. Ja vaikka moottori kävisi dieselillä, niin silloinkin polttoainekustannukset ovat paljon ajavalle melko korkeat, varsinkin kaupungissa ajettaessa.

Erityisen haasteelliseksi käytetyn ökymaasturin myynti menee, jos konepellin alla hörisee iso V6- tai V8- -bensamoottori. Kun vielä jokunen vuosi sitten sellainen saatettiin ostaa joko näyttämisen tarpeesta tai ajofiiliksen takia, niin tänä päivänä sitä ei Lännistön mukaan enää osteta täysin ilman järkisyytä.

–Ison ja bensamoottorisen Audi Q7:n, Mercedes-Benzin ML-mallin tai BMW X5:n saattaa ostaa esimerkiksi vähän ajava, mutta vetoautoa tarvitseva hevostilallinen, karavaanari tai isomman veneen omistaja. Silloin auton ostamisessa ratkaisee vetopaino, ”egoiluautoksi” näistä ostetaan isojen kustannusten takia selkeästi vähemmän. Takavuosina ei niin paljon mietitty näiden autojen korkeaa autoveroakaan.

Kuitenkin käytetyn Mersun ML:n, BMW X5:n ja Audi Q7:n ostajat ovat ihan oma tietty porukkansa.

– Ihan pelkkää käytännöllisyyttä painottavat päätyvät mm. Mitsubishi Outlanderiin tai Toyota Land Cruiseriin, Lännistö sanoo.

Samaan premiumluokan maastureiden sarjaan Audi Q7:n, BMW X5:n ja Mersun ML-mallin kanssa menevät myös Range Rover ja Lexuksen RX -malli.

– Niiden ostajat ovat kuitenkin ihan omansa ja hyvin pieni ryhmä. He etsivät enemmän yksilöä kun taas saksalaisten merkkien ostajilla painottuu enemmän vetopaino ja käytännön tarve, Lännistö sanoo.

Järkevyysraja 10 000 km/v

Vaikka vähän ajava ja hyvää vetoautoa tarvitseva käytetyn ökymaasturin ostaja välttääkin kalliin dieselveron, niin suurten päästöjen takia hekään eivät selviä juurikaan alle 1000 eurolla vuodessa.

– Vastaavasti tässä ryhmässä vähäisillä kilometreillä bensakoneella ajon polttoainekustannukset eivät tule kovin helposti dieseliä korkeammiksi. Iso dieselkin kuluttaa helposti toistakymmentä litraa 100 kilometrillä, jos tulee vähänkin enemmän taajama-ajoa.  Vasta sitten, kun ajoa tulee enemmän kuin 10 000 kilometriä vuodessa, iso diesel-maasturi tulee bensamoottorista järkevämmäksi.

Sarjan suosituimmaksi Lännistö nostaa ehkä Audi Q7:n.

– Se on todella isokokoinen auto ja myös 7 hengelle rekisteröity. Kilpailevat BMW X5 ja Mercedes-Benz ML on rekisteröity vain 5 hengelle. Tosin nämä kaikki ovat melko lailla yhtä suosittuja, jos hintaluokkaa pyörii siellä noin 20 000 euron tietämillä.

Lännistö myöntää, että ison bensamoottorisen maasturin ottaminen myyntiin on eräänlainen ”rohkea rokan syö” -tilanne.

– Syksyllä kun otin niitä varastoon, niin vähän jännityksellä lähdin odottamaan, miten myynti lähtee etenemään. Tarjolla kun on samaan hintaan myös uudempia ja käyttökustannuksiltaan järkevämpiä perusmaastureita, kun Mitsubishi Outlanderia.

Teksti Timo Kiiski

246 000 km ajettu Land Rover Range Rover Sport 4,4 V8 HSE Automaatti vuosimallia 2006 olisi lähtenyt Lahden J.Rinta-Jouppi Oy:stä 17 880 eurolla. Tehoa V8-bensamoottorista irtoaa 299 hevosvoimaa.

 

 

Audi Q7:n valtti tässä sarjassa olisi 7-paikkaisuus, mutta kuvan auto on 5-paikkainen. 4,2 FSI 257 kW quattro tiptronic-automaatti vuosimallia 2007 ja mittarilukemalla 198 000 km lähtisi Auto-Expert Ekroosilta Tuusulasta 17 290 eurolla.

 

Kuvan BMW X5 3.0si 5d automaatti vuosimallia 2007 on Suomi-auto nahkaverhoilulla ja kattoluukulla. Autolla on ajettu 184 000 km ja Rinta-Joupin Autoliike Porvoossa myy sitä 18 800 euron hintapyynnöllä.

 

 

Lexus RX 450h 4WD (Hybrid) Executivea vuosimallia 2009 mainostetaan hybridinä, mutta raskaalla autolla käytännössä todella haasteellista päästä autoilmoituksen lupaamaan 6.3 litran kulutuslukemaan 100 kilometrillä. Kuvan Lexus oli myynnissä J. Rinta-Jouppi Oy:ssä Seinäjoella ja hintapyyntö oli 18 900 €.

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Vaihtoautovertailu 5000-10 000€ – Halvat ja isot nelivetomaasturit
Pieni bensa-auto käy aina kaupaksi
Uudehkoja käytettyjä dieselfarmareita saa nyt edulliseen hintaan

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *