Kaasujalka

Mika Häkkinen: Voitto tuo Valtterille valtavasti boostia

Julkaissut:

|

19.3.2019

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Mika Häkkinen: Voitto tuo Valtterille valtavasti boostia

Unibetin F1-asiantuntija Mika Häkkinen hehkuttaa kauden avauskolumnissaan Valtteri Bottaksen ylivoimaista voittoa Australian osakilpailussa. Kiitosta saavat myös Bottaksen kipakat terveiset kriitikoille. Häkkisen mukaan on selvää, että Red Bull Honda on mukana tämän kauden mestaruuskamppailussa, ja kaksinkertainen F1-maailmanmestari kommentoi myös ennakkosuosikki Ferrarin pettymystä.

Valtteri Bottaksen ylivoimainen voitto sunnuntaisessa Australian osakilpailussa sekoitti monen F1-sisäpiiriläisen veikkaukset. Vaikean viime kauden jälkeen Valtteri painoi nollausnappulaa ja lähti uuteen kauteen taistellen. Valtteri pisti Lewis Hamiltonille kunnolla kampoihin jo paalupaikkataistossa lauantaina ja otti sitten täydellisen startin radan likaiselta puolelta, nousi kärkeen ja kontrolloi kisaa alusta loppuun. Se oli hänelle täydellinen kauden aloitus ja valtava boosti itseluottamukselle. Hän sai myös yhden ylimääräisen pisteen nopeimmasta kierrosajasta, sillä uusi sääntö otettiin käyttöön juuri ennen Melbournea.

Valtteri teki tiimiradiossa selväksi haluavansa lisäpisteen. Vaikka hänen uusi kisainsinöörinsä Riccardo Mosconi käski häntä ottamaan rauhallisesti, Valtteri yritti nopeinta kierrosta. Samaa yrittivät kilpakumppanit, mutta kierros kirjattiin Valtterin nimiin. Sekin toi lisää henkistä potkua.

Kisan jälkeen oli mukava kuulla Valtterin radioterveiset kriitikoilleen. Hän tietää olevansa lahjakas, ja hän on tsempannut itseään saadakseen vahvan startin kauteen ja on kääntänyt kriitikoiden levittämän negatiivisen energian positiiviseksi voimavaraksi.

Joskus vie paljon luultua kauemmin saavuttaa tavoitteensa Formula ykkösissä. Minulla vei seitsemän vuotta voittaa ensimmäinen kisani, ja tämä on Valtterin seitsemäs kausi. Valtteri oli kuitenkin voittanut kolmesti ennen viime sunnuntaita, ja voittoja olisi viisi, ellei viime vuonna rengasrikko olisi vienyt ykkössijaa Azerbaidžanissa tai tallimääräys käskenyt häntä luovuttamaan sijansa Venäjällä.

Palkintopallihaastattelussa Valtteri kertoi Mark Webberille, että voitto oli eräs hänen uransa helpoimmista. Tiedän tunteen. Yhtäkkiä menestys alkaa tuntua helpolta, mutta sen ovat kuitenkin mahdollistaneet kaikki oppitunnit matkan varrella.

On mielenkiintoista nähdä, miten Lewis Hamilton reagoi tulokseen, koska tiedämme, ettei häntä kiinnosta tulla maaliin toisena, etenkään tallikaverinsa takana. Lewis toivoo, että Valtterin menestys oli yksittäinen onnistuminen, mutta jos sama toistuu Bahrainissa tai Kiinassa, on kiinnostavaa nähdä, miten tallin sisäinen dynamiikka muuttuu. Taistelu on vasta alkamassa.

Honda näytti kyntensä, Ferrarille pettymys

Myös Honda tietää, miten vaikeaa Formula ykkösissä on menestyä. He ovatkin varmaan todella tyytyväisiä saavutettuaan palkintopallisijoituksen ensimmäisenä viikonloppunaan Red Bullin kanssa. Menestys vaati neljä vaikeaa kehitysvuotta, ja se, että Max Verstappen nousi palkintopallille ohittamalla Sebastian Vettelin Ferrarin, teki siitä vielä erityisempää. On selvää, että Red Bull Honda on mukana tämän kauden mestaruuskamppailussa.

Ferrari vaikutti dominoineen talvitestejä, mutta Australiassa tallin tulos oli pettymys. Barcelona on siitä ongelmallinen testipaikka, että siellä on ainutlaatuinen yhdistelmä nopeita, hitaita ja keskivauhtisia mutkia, mutta kaikki radat eivät ole samanlaisia. Melbournessa on useita hitaita 90 asteen mutkia, kuten mutkat 3, 13 ja 15. Ferrari tuskailikin pidon kanssa. Lisäksi radan pinta on hyvin erilainen verrattuna Barcelonaan.

Oli mielenkiintoista, että Charles Leclerc oli Sebastian Vetteliä nopeampi kisan loppupuolella ja olisi luultavasti ohittanutkin hänet ilman tallimääräyksiä. Leclercin odotettiin haastavan Vettel jossain vaiheessa kautta, mutta oli odottamatonta, että tallimääräykseen turvauduttiin jo ensimmäisessä kilpailussa. Sebastian tietää tilanteen paremmin kuin kukaan.

Keskikastissa tasaista

Keskikastin taistelu näyttää tasaväkiseltä, sillä Haas, Renault, Alfa Romeo, Racing Point ja Toro Rosso vaikuttavat kaikki vahvoilta. Kevin Magnussenin kuudes sija oli erinomainen tulos Haasille. Ja vaikka NicoHülkenberg ajoi vahvasti Renault’nsa seitsemänneksi, olen varma, että Daniel Ricciardo miettii jo, oliko viisas päätös lähteä Red Bullilta. Kierros Ricciardon keskeytyksen jälkeen entinen tallikaveri Verstappen oli ohittamassa Vetteliä ja nousemassa kolmanneksi.

Oli hienoa nähdä Kimi Räikkösen saavan neljä pistettä ensimmäisessä kisassaan Alfa Romeolla. Talli vaikuttaa luottavaiselta sen suhteen, että lisää suorituskykyä on vielä hihassa. Kimin kokemus yhdistettynä tallin vahvaan tekniseen pakettiin tuottaa jo tuloksia.

Vielä pikainen maininta McLarenin Lando Norrisista, joka oli ensimmäisissä aika-ajoissaan kahdeksas. Se oli todella vahva suoritus nuorelta brittikuskilta ja tärkeä lisäpotku McLarenille. Vaikka Lando putosi kisassa taaksepäin, viikonloppu osoitti, että McLaren on ottanut hyviä edistysaskeleita. Talli on mukana pistekamppailussa.

Mika Häkkinen, Unibet F1 Insider

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Mersu paskaksi routakuopassa – vakuutus ei korvaa
Ääripäät korostuvat autoilusta väitellessä
Miksi ette sitten osta dieseleitä?

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *