Kaasujalka

Älä jätä raitoja tuulilasiin – tarkista pyyhkijänsulat!

Julkaissut:

|

7.3.2019

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Älä jätä raitoja tuulilasiin – tarkista pyyhkijänsulat!

Vuosi on alkanut aihtelevissa sääolosuhteissa; on ollut paukkupakkasia, myrskytuulia, suojakeliä ja satanut runsaasti lunta. Autoilijoiden hermojen lisäksi koetuksella ovat olleet myös pyyhkijänsulat.

Tiestä lentävä suola, kura ja lumi yhdistettynä pimeyteen vaikeuttavat merkittävästi autoilijan havainnointia, joten tuulilasinpyyhkijät ja lasinpesuneste ovat olleet ahkerassa käytössä.

–Jotta näkyvyys pysyisi mahdollisimman kirkkaana, tarkista pyyhkijänsulkien kunto ja täytä lasinpesunestesäiliö säännöllisesti, neuvoo markkinointipäällikkö Jouni Vainikka autotarvikkeiden ja maahantuonti- ja tukkuliike Kaha Oy:stä.

Lumi ja jää kuluttavat sulkia

Talven vaihtelevat lämpötilat, tiesuola, kura ja lumi kuormittavat pyyhkijänsulkia. Lumi ja pakkanen jäädyttävät sulat tiukasti kiinni tuulilasiin, kun taas loskakelin roiskeet sekä tiesuola teettävät sulille runsaasti pyyhittävää.

Lumi ja jää kuluttavat pyyhkijänsulkia etenkin silloin, kun jääskrapan ja lumiharjan käytön kanssa on laiskoteltu ja tuulilasia yritetään puhdistaa lumesta ja jäästä pelkkien pyyhkijänsulkien voimalla. Tuulilasiin kiinnijäätyneiden sulkien kumiosat repeytyvät silloin herkästi ja painava lumi rasittaa myös pyyhkimien varsia.

–Jos sulat ovat jäätyneet kiinni lasiin, irrota ne hellävaraisesti jääskrapan avulla. Poista myös sulkien kumiosiin kerääntynyt jää, sillä se tekee pyyhkimisjäljestä epätasaista ja voi naarmuttaa tuulilasin pintaa, Vainikka opastaa.

Repeytynyt, huonokuntoinen tai jäinen sulka jättää raidallista jälkeä tuulilasiin, joka huonontaa merkittävästi näkyvyyttä etenkin silloin kun aurinko paistaa matalalta. Sulkien repeytymisen ja jään muodostumisen ehkäisemiseksi pyyhkijänsulat kannattaa nostaa irti tuulilasista aina kun auto seisoo parkkipaikalla pakkasessa.

Älä säästele lasinpesunestettä

Pyyhkijänsulat pysyvät hyvässä kunnossa pidempään, kun lasinpesunesteen käytössä ei pihtailla. Talvella tiesuolaa ja kuraa lentää runsaasti tuulilasille, joten lasinpesunestesäiliö tulee täyttää säännöllisesti oikealla pakkasenkestävyydellä varustetulla, etanolipohjaisella lasinpesunesteellä.

–Lasinpesunestettä kannattaa ruiskuttaa tuulilasille reilusti. Jos pyyhit liian kuivalla, pyyhkijänsulat kuluvat nopeasti ja lasi voi naarmuuntua, kun neste ei huuhdo suolaa ja hiekkaa pois, Vainikka varoittaa.

Tuulilasin puhtaudella on suuri vaikutus pyyhkijänsulkien käyttöikään; jos pinnalle jää esimerkiksi jäätä tai tiukassa olevia likatahroja, hankaavat pyyhkijänsulat jatkuvasti niitä vasten, mikä vaurioittaa kumiosia ja aiheuttaa repeämiä. Käytä siis jääskrapaa huolellisesti ja pyyhi hankalammat tahrat ikkunanpesuaineella ja liinalla, sillä jos pyyhkijänsulkaan tulee repeämä, ei se siitä enää korjaannu.

Kun sulkien pyyhkimisjälki on epätasaista ja suttuista, on niiden elinkaari tullut tiensä päähän ja pyyhkijänsulat kannattaa vaihtaa viipymättä uusin.

Uudet pyyhkijänsulat puhdistavat tuulilasin kirkkaaksi, raitoja jättämättä. Korkealaatuiset Valeo HydroConnect –sulat ovat loistava vaihtoehto Suomen talveen, sillä ne pyyhkivät koko pituudeltaan tasaisesti ja toimivat perinteistä sulkaa paremmin myös pakkasella, sillä niissä ei ole jäätymisalttiita niveliä.

–HydroConnect-tuotevalikoimasta löytyy niin etu- kuin takasulkia kattavasti eri automalleihin. Sulat ovat ensiasennuslaatua ja ne on helppo asentaa paikoilleen, Vainikka sanoo.

Teksti Timo Kiiski

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Faktoja ja myyttejä autoiluun liittyen: Kuuluuko moottorin syödä öljyä?
Tarkista kesärenkaiden kunto ajoissa
Omnia kouluttaa automekaanikkoja Atoy- ja Autofit -korjaamoihin

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *