Kaasujalka

Uudet polttoainemerkinnät vanhojen rinnalle – ole tarkkana tankatessa

Julkaissut:

|

12.10.2018

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Uudet polttoainemerkinnät vanhojen rinnalle – ole tarkkana tankatessa

Huoltoasemilla tulee näkymään vanhojen polttoainemerkintöjen rinnalla uusia, yleiseurooppalaisia merkintöjä, kun uusi polttoainemerkintöjä koskeva asetus astuu voimaan tänään 12.10.2018.

Polttoainepistooleissa on jatkossakin tutut, kansalliset merkinnät polttoaineista, mutta lisäksi mukana näkyvät uudet symbolit, joten tankatessa kannattaa olla tarkkana. Vastaavat merkinnät edellytetään myös kaikkiin uusiin ajoneuvoihin.

Uusissa yleiseurooppalaisissa symboleissa bensan merkki on ympyrä, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin etanolipitoisuus. Dieselin merkki on neliö, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin biokomponenttien osuus. XTL-merkintä dieselissä kertoo sen olevan parafiinista, ns. uuden sukupolven dieseliä. Kaasumaisten polttoaineiden merkkinä on vinoneliö, jonka sisällä kerrotaan kaasun tyyppi.

”On hyvä huomata, että uusissa merkinnöissä dieseliä kuvaavan neliön keskellä on B-kirjain, joka osoittaa biokomponenttien osuutta samalla tavoin kuin E-kirjain osoittaa bensan etanolipitoisuutta. B-kirjaimen käyttö dieselin yhteydessä saattaa vaikuttaa suomalaisittain erikoiselta, mutta tämän ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa sekaannuksia Suomessa tankkaaville, sillä uusien symboleiden pitäisi tulla vain tuttujen, kansallisten merkintöjen rinnalle. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana huoltoasemilla ja varmistaa, että tankkaa ajoneuvoon sopivaa polttoainetta”, painottaa erityisasiantuntija Keijo Kuikka.

”Ehdotonta hyötyä uusista merkinnöistä on muualla Euroopassa autolla liikuttaessa, sillä niiden avulla voi helposti varmistaa tankkaavansa sopivaa polttoainetta vieraammankin näköisiä merkintöjä omaavilla huoltoasemilla”, sanoo Kuikka.

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Ford Explorer hinta alkaen 42 390 euroa
Audi Q6 e-tron hinta alkaen 77 990 euroa
Uudistunut Audi A3 hinta alkaen 33 990 euroa

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *