Kaasujalka

Vetokoukusta apua kuljetustarpeeseen

Julkaissut:

|

6.6.2018

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Vetokoukusta apua kuljetustarpeeseen

Kevät tuo mukanaan myös vetokoukkujen kasvavan kysynnän, kun ihmiset haluavat taas liikutella tavaroita paikasta A paikkaan B. Helppo ratkaisu monenlaiseen kuljetuspulmaan on asennuttaa autoon vetokoukku.

Kesällä monien kuljetustarpeet suorastaan moninkertaistuvat; halutaan viedä peräkärryllinen tavaraa mökille, kuljettaa polkupyöriä ja venettä sekä lähteä asuntovaunun kanssa kiertämään Suomea tai Eurooppaa.

Vetokoukku on tietenkin välttämätön lisävaruste, mikäli autolla tarvitsee vetää peräkärryä tai asuntovaunua.
– Nykyään vetokoukun käyttömahdollisuudet ovat kuitenkin huomattavasti tätä monipuolisemmat, kun markkinoilla on saatavilla paljon muitakin vetokoukkuun kiinnitettäviä, auton kuljetuskapasiteettia laajentavia varusteita, kuten pyörätelineitä ja lisätilaa tuovia kuljetuslaatikoita, kertoo markkinointipäällikkö Jouni Vainikka autotarvikkeita maahantuovasta Kaha Oy:stä.

Millainen vetokoukku?

Vetokoukun hankinta monipuolistaa auton käyttöä, sillä tarpeen vaatiessa autolla saadaan siirrettyä suurempiakin kuormia, kuten esimerkiksi venettä tai vaikkapa hevosten kuljetusvaunua.
–Vetokoukusta ollaan kuitenkin montaa eri mieltä; osa kokee koukun olevan ruma ja tiellä esimerkiksi peruutustilanteissa, kun taas osa kuljettajista pitää vetokoukkua helppona tapana välttää muiden autoilijoiden aiheuttamia kolhuja takapuskuriin, Vainikka sanoo.

Hollantilaisen vetokoukkuvalmistaja Brinkin valikoimista löytyy kolmea eri tyyppistä koukkua; kiinteää, irrotettavaa ja kääntyvää. Vetokoukkutyypin valitsemiseen vaikuttaa ensisijaisesti käyttötarpeen määrä; jos tarvitset vetokoukkua jatkuvasti, kannattaa autoon hankkia kiinteästi asennettava vetokoukku.

Kiinteä vetokoukku

Kiinteän vetokoukun suurimpia etuja on, että se on helppo ja nopea asentaa sekä istuu täydellisesti autoosi. Kiinteästi asennettava vetokoukku on myös vaihtoehdoista edullisin, joten jos vetotarvetta on usein, on kiinteä vaihtoehto järkevä valinta. Kiinteä vetokoukku on myös helppokäyttöinen ja huoltovapaa, joten se kulkee aina käyttövalmiina mukana.

Irrotettava vetokoukku

Irrotettava vetokoukku on ideaali ratkaisu niille, joille vetotarve on satunnaista ja jotka haluavat säilyttää autonsa ulkonäön muuttumattomana. Silloin kun vetokoukulle ei ole tarvetta, saa sen kätevästi irrotettua ja pakattua esimerkiksi auton tavaratilaan. Tällöin vetokoukku ei ole jatkuvasti tiellä peruutustilanteissa etkä kolhi jalkojasi koukkuun, kun lastaat tavaroita auton takakonttiin.

Irrotettava vetokoukkumalli on suositeltava autoihin, jotka on varustettu peruutustutkalla, sillä tutka saattaa ottaa häiriötä paikoillaan olevasta koukusta. Irrotettavan vetokoukun kohdalla tulee kuitenkin muistaa, että koukku tulee huoltaa ja irrottaa säännöllisesti, jottei se jumahda kiinni.

Kääntyvä vetokoukku

Kääntyvä vetokoukku on ominaisuuksiltaan yhdistelmä kiinteän ja irrotettavan vetokoukun parhaista puolista, sillä koukku on jatkuvasti toimintavalmiina kiinni autossa, mutta sen saa käännettyä piiloon silloin kun sitä ei käytetä. Kääntyvän vetokoukun asennus ei myöskään vaadi näkyvää puskurin leikkausta, joten autosi ulkonäkö ei vahingoitu. Kääntyvää vetokoukkua tulee rasvata ja kääntää säännöllisesti, jottei koukku jumiudu.

Brink on Euroopan suurin

Perinteikkään, hollantilaisenBrinkin valikoimista löytyy lähes jokaiselle ajoneuvomallille sopiva vetokoukku. Koska Brink tekee tiivistä yhteistyötä monien autovalmistajien kanssa, yritys pysyy kehityksen mukana ja pystyy tarjoamaan vetokoukkuja myös kaikkein uusimpiin automalleihin. Laaja vetokoukkuvalikoima kasvaa vuosittain noin 200 vetokoukkumallilla.

Brinkin valmistamat vetokoukut täyttävät kaikki laatuvaatimukset ja ovat turvallisia käyttää sekä helppoja asentaa paikoilleen. Jokainen vetokoukku on kehitetty ja testattu Brinkin omassa testauskeskuksessa Staphorstissa, Alankomaissa. Brink on Euroopan suurin vetokoukkujen valmistaja.

Omaan autoosi sopivia Brink-vetokoukkuja voit hakea osoitteesta: brink.eu/fi-fi

 

Muista nämä, kun vedät peräkärryä!

Tarkista ajokorttisi riittävyys yhdistelmän ajamiseen!

Älä ylitä suurinta sallittua kokonaismassaa

Tarkista suurin sallittu kytkentämassa, eli minkä painoisen perävaunun saa kytkeä autoon

Sijoita kuorma tasaisesti lähelle akselia

Kiinnitä huolellisesti!

Tsekkaa perävaunun jarrujen ja valojen toiminta

Säädä peilit niin, että näet auton ja perävaunun molemmille puolille ja pystyt seuraamaan takaa tulevaa liikennettä

Yhdistelmällä saa ajaa enintään 80 km/h!

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Vaihtaako automaattivaihteistosi epämääräisesti?
Faktoja ja myyttejä autoiluun liittyen: Kuuluuko moottorin syödä öljyä?
Tarkista kesärenkaiden kunto ajoissa

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *