Kaasujalka

Näillä vinkeillä tunturilomalle Lappiin

Julkaissut:

|

7.3.2018

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Näillä vinkeillä tunturilomalle Lappiin

Monet pohjoiseen  suuntaavat ajavat matkansa aikana enemmän kilometrejä kuin normaalisti kokonaisen kuukauden aikana. Viikon reissussa kilometrejä saattaa kertyä helposti yli 2 000, mikä kuluttaa luonnollisesti ajoneuvoa. Mikäli auton edellisestä huollosta on jo vierähtänyt aikaa, kannattaa auto käyttää huollossa ennen reissua.

Talvihuollossa tarkastetaan esimerkiksi jäähdytinnesteen pakkaskestävyys ja riittävyys, valojen toiminta, akun kunto sekä moottoriöljyn riittävyys. Samalla suoritetaan tarvittaessa myös öljynvaihto ja tarkastetaan renkaiden kunto sekä jarrujen toimivuus.

Etenkin diesel-käyttöisten ajoneuvojen polttoainesuodatin on hyvin herkkä jäätymiselle, jos sitä ei ole vaihdettu ajallaan. Pohjoisessa saattaa usein olla jopa 20 astetta kylmempää kuin Etelä-Suomessa, joten suodatin kannattaa vaihtaa uuteen ennen reissua.

Myös polttoainetankki kannattaa tankata kerralla täyteen, sillä jos säiliöön tankataan jatkuvasti vain pieniä liruja, pääsee tankkiin kondensoitumaan vettä. Kun vesi pääsee jäätymään, tyssää matkanteko siihen.

Tuulilasi kirkkaana

Laadukkaat, hyvässä kunnossa olevat pyyhkimensulat ovat avainasemassa talvella, kun näkyvyys on pimeydestä johtuen jo valmiiksi heikko.

Myös silloin kun aurinko sattuu näyttäytymään, paistaa se pääosin hyvin matalalta, mikä häikäisee autoilijaa pahasti. Jos tuulilasi on silloin likainen, eivätkä kuluneet sulat saa pyyhittyä sitä puhtaaksi, on autoilijan hyvin vaikea nähdä juuri mitään.

–Lappiin ajettaessa sää voi vaihdella monta kertaa ja tuulilasinpyyhkimille on käyttöä. Jos sulkasi ovat päässeet huonoon kuntoon, vaihda ne uusiin. Muista myös nostaa sulat yöksi ylös, etteivät ne jäädy kiinni tuulilasiin, neuvoo markkinointipäällikkö Jouni Vainikka autotarvikkeita ja varaosia maahantuonti- ja tukkuliike Kaha Oy:stä.

Pakkaslukemat voivat paikoitellen yltää pohjoisessa todella korkealle. Tämän takia on syytä tarkastaa myös säiliössä olevan lasinpesunesteen pakkasen kestävyys ja riittävyys.

–Nesteiden laimennusohjeita on syytä noudattaa tarkasti, sillä jos esimerkiksi -20 °C -astetta kestävää lasinpesunestettä laimennetaan miten sattuu, voi lopputuloksena olla neste, joka kestää vain muutaman pakkasasteen, Vainikka opastaa.

Jos ajokeli vaihtuu matkan aikana useaan otteeseen, voi lasinpesunestettä kulua aika lailla. Siksi on hyvä idea ottaa nestettä matkalle mukaan pienemmässä täyttöpullossa, josta ainetta on helppoa lisätä säiliöön.

Hyödyllisiä varusteita

Mikäli autossasi on sähkökäyttöinen lämmitysjärjestelmä ja mökin pihassa sähkötolppa, kannattaa varmistaa, että lämmittimen kaapeli tulee pakattua mukaan. Lämmitysjärjestelmä ei paljoa puhaltele, jos sitä ei saada kytkettyä virtalähteeseen.

-Tien päällä sattuu ja tapahtuu, joten kaikkeen mahdolliseen kannattaa varautua. Tarkista siis ennen matkaan lähtöä vararenkaasi kunto ja pakkaa mukaan myös renkaanpaikkausainetta. Jos sinulla ei ole ollut käyttöä hätäkolmiollesi, kannattaa ehdottomasti tarkistaa, että sellainen ylipäätään löytyy autostasi, Vainikka muistuttaa.

Akun kunto kannattaa käydä testauttamassa ja ottaa varalta myös käynnistyskaapelit mukaan. Apuvirran antamisessa tulee aina noudattaa autovalmistajan ohjeita. Mikäli omistat akkulaturin, ota se mukaan, niin voit ladata akkuasi näppärästi itse.

Muista turvaväli!

Talvikelit pidentävät jarrutusmatkaa merkittävästi, joten tilanteiden ennakoinnin merkitys korostuu talviolosuhteissa ajettaessa. Peräänajo on kuitenkin aina peräänajajan vika, joten pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan!

Pitkällä matkalla voi tapahtua odottamattomia käänteitä; joku voi ajaa ryminällä sinun autosi perään, hirvi tai poro voi yllättäen pompata ajoväylälle tai autosi voi hajota. Tällaiset tilanteet voivat merkitä jopa useamman tunnin värjöttelyä pakkasessa, joten autoon kannattaa pakata vilttejä ja lämpimiä vaatteita matkustajille. Odottelu ei ole niin tuskallista, kun ei tarvitse palella.

 

Vinkit antoi markkinointipäällikkö Jouni Vainikka Kaha Oy:stä

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Saphe -Liikennevalvontahälytin
Tervetuloa kevytautot!
Koivusen sulkakeisari

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *