Kaasujalka

Autojen keski-ikä jatkoi vanhenemistaan

Julkaissut:

|

29.1.2018

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Autojen keski-ikä jatkoi vanhenemistaan

Ajoneuvokannan kasvun myötä myös autojen keski-ikä jatkoi vanhenemistaan. Keskimääräinen liikennekäytössä oleva henkilöauto, pois lukien museoautot, oli 11,6 vuotta vanha, kun edellisvuonna henkilöauton keski-ikä oli 11,5 vuotta.

Romutettavaksi päätyneiden henkilöautojen osalta keski-ikä jatkoi niin ikään nousuaan. Romutettuna tai tuhoutuneena rekisteristä poistettujen henkilöautojen keski-ikä oli 20,7 vuotta, kun se vuotta aikaisemmin oli 20,2.

Lopullisia reksiteristäpoistoja tehtiin vuoden 2017 aikana henkilöautojen osalta yli 65 000, joka on selvästi enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus edelleen marginaalinen – määrä kasvoi merkittävästi kuluneen vuoden aikana

Vuoden 2017 lopussa liikennekäytössä olevista henkilöautoista 72,0 prosenttia oli bensiinikäyttöisiä. Dieselin osuus oli 27,4 prosenttia ja vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus 0,5 prosenttia. ”Koko ajoneuvokannasta vaihtoehtoisten käyttövoimien osuudet ovat vielä hyvin pieniä, mutta niiden määrä kasvoi merkittävästi kuluneen vuoden aikana. Jos trendi jatkuu, muutos on melkoisen nopeaa”, toteaa johtava asiantuntija Aki Tilli.

Etenkin ladattavien bensiinihybridien määrämuutos on ollut poikkeuksellinen. ”Kanta on kasvanut yli 3 000 ladattavalla bensahybridillä edellisvuoteen verrattuna. Muutos selittyy ensirekisteröintien nopealla kasvulla. Kaasuautojen osalta kannan muutos on myös ollut huomattava. Kuluneen vuoden aikana kasvua on yli 1 300 autoa. Tämä puolestaan selittyy yli 800 käytettynä maahantuodulla kaasuautolla”, kertoo erityisasiantuntija Antti Halmetoja.

Romutuspalkkio sekä muunto- ja sähköautotuet tukevat ajoneuvokannan uusiutumista ja vaihtoehtoisten käyttövoimien lisääntymistä

Romutuspalkkio ja muut ajoneuvokannan uudistamiseen tähtäävät tukikokeilut eli muuntotuki ja sähköautojen hankintatuki käynnistyivät vuodenvaihteessa.

Romutuspalkkiota voi saada 1500-2500 euroa, josta valtion osuus on 1000-2000 euroa ja autoalan 500 euroa. Sähköauton hankintatuki on 2000 euroa ja kaasu- tai etanolikonversion muuntotuki 200-1000 euroa. Romutuspalkkio on voimassa 1.1.-31.8.2018 ja hankinta- ja muuntotuki vuodet 2018-2021.

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Uudistunut Toyota Prius reilusti alle 40000 euroa
Auton omistamisen ja ostamisen sietämätön keveys
Uudenlainen autokauppa Jyväskylän Palokan kauppakeskuksessa

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *