Kaasujalka

Astran vaihteistoöljyt vaihdettiin

Julkaissut:

|

3.9.2017

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Astran vaihteistoöljyt vaihdettiin

Taas on kuukausi Astralla taitettu matkaa ja nyt kävimme teettämässä autoon automaattivaihteiston puhdistuksen ja öljynvaihdon. 

Vaihdelaatikossa ei sinänsä ollut mitään vikaa, mutta öljyjä siihen ei tiettävästi oltu koskaan vaihdettu niin ajattelimme, että ehkä 19 vuotta ja 330 000 kilometriä on vienyt öljyistä parhaan tehon jo pois.  Laite ja huoltopalvelu automaattivaihteistojen emomaasta Vaihteiston putsaus ja öljynvaihto on tapahtumana varsin yksinkertainen ja nopea.

Näitä BG:n laitteita on maassamme jo yli sadassa autokorjaamossa ympäri Suomea. Laite on äärimmäisen yksinkertainen ja toimii 12 voltin jännitteellä. Usein virta otetaankin auton omasta akusta. Laite on valmistettu Yhdysvalloissa, jossa lähes kaikki autot ovat automaattivaihteisia.

Ensiksi vaihteistoon liitetään kaksi letkua. Auto käynnistetään ja heti öljy liikkumaan laitteen kautta. Laitteen päällä olevasta putkesta näkee, että öljy on todella mustaa. Tämän jälkeen olemassa olevan öljyn sekaan lisätään BG:n valmistama pesuaine. Aineen sisältävät kemikaalit puhdistavat, irrottavat ja hajoittavat kauttaaltaan kaiken lian ja karstan. Näin ollen lika lähtee turvallisesti vaihteistosta pois, eikä sitä jää lainkaan juuri minnekään. Vaihteiston pesu kestää noin 15 minuuttia.

Pesun jälkeen kaikki vanhat öljyt menevät laitteen säiliöön ja uusi BG:n vaihteistoöljy laitetaan tilalle. Näin ollen yhtään vanhaa öljyä ei jää vaihteistoon vaan tilalle tulee uutta puhdasta ja toimintaominaisuuksiltaan kaikkien merkkien vaatimukset täyttävää öljyä.  Laitteen päällä olevasta putkesta näkee heti, että öljy on punaista ja Astran laatikkoon öljyä meni reilut 8 litraa. Tämä koko prosessi kesti noin 45 minuuttia ja on tehtävissä kaikkiin automaattivaihteisiin, kaksoiskytkentävaihteisiin sekä cvt-portaattomiin automaattivaihteisiin autoihin. Lähimmän korjaamon, joka tekee näitä automaattivaihteiston öljyvaihtoja löytyy BG:n nettisivuilta www.bgprod.fi

Hintaa tälle kertyy öljyn määrästä riippuen noin 400 euroa.

Miksi öljy pitä vaihtaa?

Automaattivaihteiston öljy ikääntyy hapettumisen ja liiallisen rasituksen myötä. Hapettunut öljy paksuuntuu ja alkaa likaannuttaa vaiheistoa. Kuljettaja huomaa öljyn voitelun heikkenemisen vaihteiston epämääräisenä toimintana. Epämääräisiä toimintahäiritöitä ovat muun muassa outo toiminta kylmänä, vaihteen vaihto venyy, vaihto on erityisen terävä ja kaikki vaihteet eivät toimi kunnolla. Öljynvaihtoväliksi suositellaan 60000 kilometriä. Jotkin autonvalmistajat lupaavat, ettei autoon tarvitse vaihtaa takuuaikana uutta vaihteistoöljyä, niin se ei tarkoita sitä, etteikö sitä kannattaisi tehdä. BG:n tuotteet täyttävät kaikki auton valmistajien vaatimukset. Kierrokset laskivat

Tämän jälkeen ehdimme ajaa autolla parisen sataa kilometriä ja laatikko tuntui jo heti erilaiselta. Vaihteisto vaihtaa terävämmin ja nopeammin. Lisäksi kiihdytyksissä pudottaa pienemmälle vaihteelle herkemmin. Aiemmin liikennevaloissa seisoessa vaihde päällä kierrokset olivat noin 1000-1200, mutta nyt ne putosivat vähän alle tuhanteen. Toivottavasti se on tämän ansiota, eikä joku alkava vika. Raportoimme heinäkuussa lisää, kun saamme enemmän kilometrejä.

Teksti ja kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Uusi Calix-sisätilanlämmittin – tehokas ja hiljainen
8 vinkkiä onnistuneeseen autokauppaan!
Lasit kirkkaina pimeällä

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *