Kaasujalka

Lappi otti voiton vasta neljännessä WRC-kilpailussaan

Julkaissut:

|

30.7.2017

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Lappi otti voiton vasta neljännessä WRC-kilpailussaan

Esapekka Lappi varmisti Suomen MM-rallin voittonsa osana unohtumattomien käänteiden käsikirjoitusta.

Lapin ja kartturi Janne Fermin voitto oli makea lopputulos myös Tommi Mäkisen luotsaamalle Toyota Gazoo Racingin ”sinivalkoiselle” MM-rallitallille. Lappi nousi Jyväskylän Paviljongilla korkeimmalle podiumkorokkeelle vasta neljännessä WRC-rallissaan.

Toyotan menestystä täydensi kolmanneksi sijoittunut Juho Hänninen, joka joutui myöntämään viimeisellä Oittilan Power Stagella M-Sportin Elfyn Evansin paremmaksi vain 0.3 sekunnilla.

Lappi kävi kilpailussa pitkään kärkitaistelua tallikaverinsa Jari-Matti Latvalan kanssa, joka johti rallia aina lauantai-iltapäivään ennen kirpaisevaa keskeytystään. Moottorin ohjausyksikön hajoaminen sammutti samalla Latvalan haaveet neljännen Suomen MM-rallin voitosta.

Keskeytys antoi Lapille rauhoittavan etulyöntiaseman kärjessä, vaikkakin kilpailun finaalipäivä tarjosi ylimääräisiä sydämentykytyksiä vasemmanpuoleisen takarenkaan vanteen otettua osumaa toiseksi viimeisellä erikoiskokeella. Vanne saatiin kuitenkin korjattua ja Oittilassa kirjoitettiin sunnuntaina suomalaista rallihistoriaa tunteikkaalla tavalla.

 – Uskomatonta, uskomatonta, toisteli Toyotan kuljettajalahjakkuus maalissa.

– Mikä ralli. Haluan todella antaa isot kiitokset koko tiimille ja Tommille. He rakensivat todella nopean auton todella lyhyessä ajassa. Arvostan heitä todella, todella paljon.

Upea suomalaismenestys WRC-luokassa näytti pitkään vielä asteen upeammalta, kun M-Sportin Teemu Suninen oli aina toiseksi viimeiseen erikoiskokeeseen asti kiinni kilpailun kolmannessa sijassa. Lempäässä tapahtunut pyörähdys maksoi lopulta kuitenkin jalometallisijoituksen verran, Sunisen sijoittuessa lopputuloksissa neljänneksi.

Sunisen suoritusta kilpailussa voidaan pitää kuitenkin kaikenkaikkiaan huikeana, sillä rallin Tulevaisuuden Tähti vuosimallia 2014 ajoi vasta toisen rallin kuninkuusluokan kisansa. Sunisen kutkuttava mittelö Hännisen ja Evansin kanssa kulminoitui Lempään toisella vedolla, Hännisen noustessa jaetulla pohja-ajalla toiseksi. Heilurimainen sekuntipeli Hännisen ja Evansin välillä ratkesi lopulta Oittilassa lähes niukimmalla mahdollisella, vain 0.3 sekunnin marginaalilla.

Neste Rallin toinen sija on walesilaiselle Evansille kaikkien aikojen paras sijoitus rallin MM-sarjassa, ja kuljettajan nousu tuloslistan kahdeksannelta sijalta hopeiselle korokkeelle on sekin kunnioitettava suoritus.

Citroënin Craig Breenin viides ja Thierry Neuvillen kuudes sija täydensivät Suomen MM-rallin lopullista tuloslistaa. Neuvillen kamppailu autonsa kanssa väritti Hyundai-kuljettajan koko ralliviikonloppua. Belgialainen kiri kuitenkin lopulta Power Stagen kolmanneksi, ja erikoiskokeelta jaetut bonuspisteet nostivat hänet sarjatilanteessa tasoihin M-Sportin Sebastién Ogierin kanssa. Perjantai-aamuna autonsa ulos ajanut Ogier joutui lopulta jättämään kilpailun kesken kartturinsa selkävaivojen vuoksi.

M-Sportin Ott Tänakin perjantai osoittautui yhtä haasteelliseksi rengasrikon myötä, ja virolainen sijoittui lopulta seitsemänneksi, Kris Meeken, Dani Sordon ja Mads Östbergin seuratessa tuloslistalla perässä.

Sinivalkoista menestystä Suomen MM-rallissa täydensi WRC2-luokkansa voittanut Jari Huttunen, Tulevaisuuden Tähti -tittelin haltija vuodelta 2015. Myös Huttusen suoritusta kelpaa ihaillen hämmästellä, sillä nuori kuljettaja ajoi vasta ensimmäinen MM-rallinsa nelivetoisella kilpurilla.

JWRC-luokan voiton kirjasi nimiinsä ranskalainen Nicolas Ciamin. Tämän vuoden Tulevaisuuden Tähti, kilpailussa vielä lauantaina toisena ajanut Emil Lindholm, joutui keskeyttämään harmillisesti finaalipäivän aamuna.

Neste Ralli 2017 on päättynyt suomalaisittain riehakkaisiin tunnelmiin. Sinivalkoisten kuljettajajoukon rynnistys tuloslistoilla lupaa kirkasta tulevaisuutta MM-rallissa.

Neste Ralli 2017 / yleiskilpailun top 10:
1. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) 2.29.26,9
2. Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) + 36,0
3. Juho Hänninen/Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) + 36,3
4. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) + 1.01,5
5. Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +1.22,6
6. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) + 1.33,1
7. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Fiesta WRC) + 1.53,6
8. Kris Meeke/Paul Nagle (Citroen C3 WRC) + 3.12,6
9. Dani Sordo/Marc Martí (Hyundai i20 Coupe WRC) + 4.11,5
10. Mads Østberg/Torstein Eriksen (Ford Fiesta WRC) + 4.21,2

Kuva: AKK/Toni Ollikainen

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Vetomiehiä peräti 83
Mika Häkkinen: Kimin ja Lewisin osuma ei ollut tahallinen
Autoglym Ralli tarjoaa kovan kattauksen

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *