Kaasujalka

8 miljoonaa quattro-nelivetoa

Julkaissut:

|

5.4.2017

|

Kirjoitettu kategoriaan:

8 miljoonaa quattro-nelivetoa

Audi juhlisti vuoden alussa erityistä saavutusta – San José Chiapan tehtaan tuotantolinjalta rullasi ulos kahdeksas miljoonas Audi quattro. quattro-neliveto tarjoaa edistyksellistä turvallisuutta ja ajonautintoa – myös lumella ja jäällä. Merkkipaalun saavuttanut auto on granaatinpunainen Audi Q5 2,0 TFSI quattro.

Ensimmäinen nelivetoinen Audi quattro tuli markkinoille vuonna 1980. Tämän hetken Audi-mallistossa quattro–neliveto on valittavissa jo yli sataan eri malliversioon. quattro on vakiona Audi Q7:ssä, Audi A4 allroadissa, Audi A6 allroadissa, Audi A8:ssa, Audi R8:ssa sekä kaikissa S- ja RS-malleissa. Vuonna 2015 kaikista Audin valmistamista autoista 44 % oli varustettu quattro-nelivedolla. quattro–nelivetojen suhteellinen osuus on korkein Audi Q5:ssä, joista quattroja oli noin 262 000 kappaletta. quattroja myydään erityisesti Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Venäjällä, Saksassa quattroja myytiin 122 048 kappaletta.

Audin quattro-nelivedosta on tarjolla erilaisia versioita ja Audi valitsee kuhunkin malliin siihen parhaiten soveltuvan quattron. Malleissa, joissa moottori on asennettu poikittain, neliveto toteutetaan taka-akselille asennetun, sähköisesti ohjatun hydraulisen monilevykytkimen avulla. Keskimoottorisessa R8-urheiluautossa monilevykytkin on etuakselilla. Nämä aktiiviset järjestelmät jakavat vedon etu- ja taka-akselille ajotilanteen mukaan.

Pitkittäismoottorisissa Audin malleissa käytetään puhtaasti mekaanista, itselukittuvaa tasauspyörästöä. Normaaleissa ajo-olosuhteissa veto jakautuu etu- ja takapyörien välillä suhteessa 40:60.

Eräiden tehokkaimpien moottoriversioiden yhteydessä on taka-akselille saatavana quattro Sport differential -takatasauspyörästö, joka jakaa kahden aktiivisen sähköhydraulisen monilevykytkimen avulla vedon takapyörien välillä. Ääritapauksessa lähes kaikki voima voidaan ohjata ulkokaarteen puoleiselle pyörälle. Näin järjestelmä itse asiassa työntää autoa sisäkaarteen suuntaan poistaen aliohjautumisen mahdollisuuden.

Uusinta teknologiaa: quattro ultra -nelivetojärjestelmä

Audin quattro-nelivedon kehityksen viimeisin vaihe on Audi quattro ultra -nelivetojärjestelmä, joka on suunniteltu pitkittäismoottorisiin Audi-malleihin. Aktiivisesti ohjattu vaihdelaatikon perässä sijaitseva monilevykytkin jakaa vedon portaattomasti etu- ja taka-akselin välillä. Taka-akselilla sijaitseva sakarakytkin avataan tai suljetaan tarpeen mukaan.

Mikäli nelivetoa ei tarvita, molemmat kytkimet avautuvat. Tällöin kardaaniakseli sekä takatasauspyörästö eivät pyöri, jonka seurauksena polttoaineen kulutus pienenee. Järjestelmän ohjausyksikkö hyödyntää suurta määrää tietoa, jonka seurauksena järjestelmä kykenee ennakoimaan noin puoli sekuntia etukäteen, milloin nelivetoa tullaan tarvitsemaan. Jos järjestelmä esimerkiksi havaitsee, että sisäpuolen pyörä on menettämässä pitoaan, neliveto kytkeytyy ennakoivasti päälle. Kun nelivetoa tarvitaan, se on jo valmiiksi kytkeytyneenä. quattro ultra lisää merkittävästi tehokkuutta ja taloudellisuutta, heikentämättä pitoa tai ajodynamiikkaa.

Menestystarina: quattron historia

Audi saavutti autohistorian virstanpylvään vuonna 1980 esittelemällä quattro-nelivedon. Kukaan muu valmistaja ei pystynyt tarjoamaan nopeatoimista ja kevyttä nelivetoa autoon, joka on laajamittaisessa sarjatuotannossa. Ur-quattro esiteltiin ensimmäisen kerran Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä vuonna 1980. Vuonna 1986 Audi korvasi ensimmäisen sukupolven manuaalisesti lukittuvan tasauspyörästön Torsen-tasauspyörästöllä, joka jakaa väännön dynaamisesti. Vuonna 2005 seurasi neliveto, joka jakoi tehoa ja vääntöä tarvittaessa epäsymmetrisesti. Audi on kehittänyt itselukittuvaa tasauspyörästöä edelleen, ja siitä onkin muodostunut pidon, ajodynamiikan ja keveyden suhteen mittapuu muiden valmistajien nelivetojärjestelmille.

Audi quattro on ollut menestystarina myös moottoriurheilussa. Saavutuksina on neljä WRC-rallimestaruutta, kuusi voittoa kuuluisassa Pikes Peak Hill Climb -kilpailussa Yhdysvalloissa, TransAm-sarjan voitto Yhdysvalloissa, kaksi DTM-mestaruutta, 11 kansallista Super Touring luokan mestaruutta sekä Touring Car World Cupin voitto. quattro-tekniikan viimeisin voitto on viime marraskuulta, jolloin Mattias Ekström ja hänen yksityinen rallicross-tallinsa EKS voittivat FIA WRC:n merkkimestaruuden sekä kuljettajien mestaruuden Audi S1 EKS RX quattrolla.

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Ford Explorer hinta alkaen 42 390 euroa
Audi Q6 e-tron hinta alkaen 77 990 euroa
Uudistunut Audi A3 hinta alkaen 33 990 euroa

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *