Kaasujalka

Pakkanen laittaa pyyhkijänsulat koville

Julkaissut:

|

28.1.2017

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Pakkanen laittaa pyyhkijänsulat koville

Moni ei tule miettineeksi, että tuulilasinpyyhkimen sulat voivat joutua koville juuri sydäntalven pakkasilla.

Autojen varaosien ja lisävarusteiden maahantuonti- ja tukkuliike Kahan markkinointipäällikkö Jouni Vainikka kertoo, että tammikuu on heille pyyhkijänsulkien parasta myyntiaikaa.

Tieto saattaa yllättää tavallisen perheautoilijan: hänen mielikuvissaan ne ovat kovimmassa käytössä myöhäissyksyn pimeillä loskakeleillä.
–Jos yöllä on tullut paljon lunta, eikä lasia putsata aamulla kovin hyvin, voivat sulat joutua melkoiseen lumikuormitukseen. Monissa autoissa lunta pakkautuu tuulilasin etureunan ja konepellin väliseen koloon, mihin tuulilasinpyyhkimet jäävät silloin, kun ne eivät ole käytössä. Kun pyyhkimet laitetaan päälle, nivelet eivät välttämättä kestä lumikuormaa.

Aurinko paistaa matalalla

Yön aikana pyyhkijänsulat ovat voineet myös jäätyä kiinni tuulilasiin.
– Ja kun pyyhkijät sitten laitetaan ajoon lähdettäessä päälle, voivat liitoskohdat hajota ja sulan kumi repeytyessään alkaa piirtää raitaa lasiin. Varsinkin iäkkäämpi sulka hajoaa helposti lumen ja jään kuormituksen alla.

Sydäntalvella pyyhkimensulkien pitää kuitenkin olla kunnossa jo senkin takia, että aurinko paistaa korkealta vain muutamia tunteja päivässä.
– Kun aurinko jo iltapäivällä paistaa hyvin vaakasuoraan ja matalalla, se häikäisee pahasti. Jos tuulilasi ei ole kirkas, voi iltapäivän auringossa olla vaikeuksia hahmottaa jopa liikennevalojen vaihtumista kaupungilla.

Nykyään talvisäät myös vaihtelevat jatkuvasti: kova pakkanen lauhtuu nopeasti märäksi loskaksi.
– Ja silloin pyyhkimensulkia rasittaa vuorostaan lasiin lentävä kura, Vainikka muistuttaa.

Pyyhkimensulkien laadullakin on väliä.
– Kahan maahantuomat Valeo ja Bosch ovat hyviä sulkamerkkejä. Niitä on saatavilla kutakuinkin kaikkiin Suomen teillä liikkuviin henkilöautomerkkeihin ja –malleihin. Satsaaminen parempaan näkyvyyteen parantaa ajamisen turvallisuutta merkittävästi, Vainikka sanoo.

Pesunestesäiliö täyteen

Myös lasinpesunestesäiliö on tärkeä pitää täytettynä.
– Eikä kovimmilla pakkasilla ole ihan sama, minkälaisella pesunesteellä säiliö täytetään. Kun oikein kovat pakkaset tulevat, eivät kesymmät nesteet välttämättä riitä. Jos pakkaskestävyydeksi on merkitty -20 astetta ja nestettä vielä vähän laimennetaan vedellä, voi seoksen todellinen pakkaskestävyys olla jopa vähemmän kuin -10 astetta, Vainikka varoittaa.

Kahan omasta K-FIX –tuotemerkistä löytyy myös tuulilasinpesunesteitä useamman eri koon pussissa, valikoima laajeni syksyllä entisestään. Mm. 3 litran lasinpesunestepussi on ollut odotettu uutuustuote. Pussi on myös ympäristöystävällinen ratkaisu, sillä siinä on 65 % vähemmän muovia, eli samalla vähemmän jätettä.

Teksti Timo Kiiski
Kuva Kaha Oy

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Sohvalla istuen uudet renkaat Mersuun
Oikeat istuinsuojat ja kumimatot ammattilaisen arkeen
Näin oikeat renkaat tekevät ajamisesta nautinnon

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *