Kaasujalka

Alan miesten Eltsun Neste

Julkaissut:

|

10.8.2015

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Alan miesten Eltsun Neste

Eläintarhan Neste Helsingin ydinkeskustan laitamilla nauttii vähän myyttistäkin mainetta, johtuen sen historiasta ”Eltsun” Unionina Siellä ovat tavanneet tavata pikkubisnesmiehet, joskus vähän hämärätkin.

Kun maalaispoikana tulin Helsinkiin ja aloin tehdä täällä näitä toimittajan hommia, niin toisinaan piti uutismiehen penkoa rikosjuttuja tehdessä poliisin tutkintamateriaaliakin. Ja kyllä se nyt jäi mieleen, että aika usein hämärämiehet olivat hieroneet bisneksiään juuri Eläintarhan Unionilla.

Keidas Helsingin ytimessä

Sattumoisin minä aloitin toimittajanhommat pääkaupunkiseudulla juuri syksyllä 1991, jolloin vanhat Union-huoltoasemat muuttuivat Neste-huoltoasemiksi. Ja koska ensimmäisenä syksynäni eräs kelmi oli keksinyt käydä omaa sotaansa poliisin ammatti- ja taparikollisten valvontajaostoa vastaan, annettiin minulle tehtäväksi kuunnella konnan juttuja ja lupaamiaan suuria paljastuksia poliisin mätäpaiseista.

Sovimme tapaamisia juuri Eltsun Nesteelle. Ja siellä kelmi tapasi myös hämäräkavereitaan. Sitten kelmi hävisi yllättäen kuvioista, joutui ilmeisesti taas lusimaan. Mutta tuli muita rikosjuttuja eteen. Papereista ilmi, että hämäräbisneksistä oli pidetty palavereja aika usein juuri Eltsun Unionilla ennen kuin nimi muuttui Nesteeksi.

Koska en ole enää aikoihin touhunnut rikosuutisten parissa, en tiedä, hierotaanko epämääräbisneksiä enää tänä päivänä Eltsun Nesteen kahviossa. Tosin, vaikka maailma muuttuu ja digitalisoituu, niin edelleen maailmassa kolkutellaan laillisen ja laittoman liiketoiminnan rajoja. Tosin niin sanottujen kassakaappimiesten aika taitaa olla auttamattomasti ohi.

Mutta koska Helsingin ytimessä ei näitä huoltoasemia ison kahvilan kera enää oikein taida muita ollakaan, uskoisin, että Eltsun Nesteelle yhä sovitaan mitä erilaisempia treffejä, kun se on niin helppoa.

Miesten valtakunta

Kaasujalan testipäivänä pistimme merkille sellaisen asian, että vaikka elettiin ruuhkaisinta lounasaikaa ja tupa oli täpösen täynnä, ei asiakkaiden joukossa ollut yhtään naista. Ja käsitykseni mukaan Eltsun Neste on edelleen nimenomaan automiesten pyhättö.

Ja se on hyvä se. Vaikka olen lihaa syövä heteromies, niin minusta on mukava istua sellaisessa kahviossa, jossa voi kiroillakin ääneen, jos siltä tuntuu.

Kaasujalan alennuskupongeilla saimme hakea buffetpöydästä ruokaa navan täydeltä hintaan 7,50 euroa, normaali hinta olisi ollut 9,30 euroa.

Ja se mitä lautasellemme saimme, oli täyttä tavaraa: leivitetty porsaanleike metsäsienikastikkeella, käristettyjä nakkeja, kermaperunoita ja lihapullia, vieläpä pyttipannuakin.

Kyllä oli hyvää. Nakit ja lihapullat sopivasti ”grillaantuneita”, eivätkä mitään jauhomössöä, mureassa leikkeessä ja kermaperunoissa oli makua. Leike oli myös riittävän kookas.

Taksilla krapula-aamiselle

Joku väittää Eat.fi –sivustolla, että lihapullat ovat HK:n halpiksia. No, eivät ne toki mitään mummon lihapullia olleet, mutta en kyllä menisi tuotakaan allekirjoittamaan. Omasta mielestäni ne maistuivat enemmän laadukkailta einespullilta, esimerkiksi Palvarin Kivikylän pyöryköiltä, joita ostan usein kaupasta.

Itse olen kyllä syönyt monessa hotellissakin huonomman aamiaisen. Herra on hyvä vaan ja sanoo nam!

Kyllä tämä pesee mennen tullen ABC:t. Eltsussa on yhä jotakin nostalgista, se on myös ihan riittävän siisti perusäijän makuun. Joku vitsiniekka heitti, että Eltsun Neste on paras paikka aamiaiselle krapulaisena sunnuntaiaamuna. 7.50 euron aamiaisella on tarjolla leipää, juustoa, leikkeleitä, kasviksia, mysliä, jogurttia, mehuja. Samaan hintaan saa myös munakokkelia pekonia, nakkeja ja lihapullia. Niin ja tietysti puuroa ja karjalanpiirakoita.

Pitääpä vetää joku lauantai-ilta perskännit ja hurauttaa sunnuntaiaamuna Vantaalta taksilla Eltsulle.

Äijäpisteet
Neste Oil K-market Helsinki Eläintarha
Nordenskiöldinkatu 22, Helsinki
• Ruoan riittävyys: XXXXX
• Palvelu: XXX
• Ruoan äijämäisyys: XXXX
• Paikan äijämäisyys: XXXXX

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Martinsillan Grilli – Mättöä kitaan matkalla Voice of Finlandiin
Grilli Safkis – Pekonilihis on lyömätön
Tattarihovi – kolmas kerta toden sanoo

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *