Kaasujalka

Kevytperävaunun maksimikuorma ylittyy helposti

Julkaissut:

|

29.4.2015

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Kevytperävaunun maksimikuorma ylittyy helposti

Kevytperävaunuilla kuljetetaan usein niin paljon tavaraa kuin kyytiin mahtuu. Kuorman suurin sallittu paino tulee kuitenkin yllättävän nopeasti vastaan.

Kevytperävaunut ovat taas ilmestyneet liikenteeseen. Vaunun kyydissä kulkevat kätevästi niin pihalaatat, multasäkit kuin lautakuormat kaupasta kotiin tai mökille. Harva autoilija tulee tavaroita noutaessaan ajatelleeksi suurimpia sallittuja kuormapainoja saati sitä kuinka helposti ne joillakin tuotteilla ylittyvät.

Jarruttoman kevytperävaunun suurin sallittu kokonaispaino (perävaunun paino + kuorman paino) on enintään 750 kiloa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että autolla saisi vetää tuon painoista kuormaa. Auton rekisteröintitodistukseen on merkitty suurin sallittu jarruttoman perävaunun paino, mikä on useimmissa henkilöautoissa vähemmän kuin 750 kiloa.

Autoliitto testasi millaisilla määrillä tavanomaisia perävaunulla kuljetettavia tuotteita maksimipaino saavutetaan. Koe tehtiin tiilillä, betonisilla pihalaatoilla (30×30 cm), kuivabetonisäkeillä, puisilla pihalaatoilla (60×60 cm) sekä laudoilla. Betonisten pihalaattojen sekä kuivabetonisäkkien kuormauksessa käytettiin tukena kuormalavaa, joka painoi 25 kiloa ja vähensi siten muutamalla kappaleella tuotteiden määrää.

Testiautona oli farmarimallinen etuvetoinen Skoda Octavia 1,6 litran dieselmoottorilla. Auton suurin sallittu jarruttoman perävaunun paino on 660 kiloa. Perävaununa käytettiin 260 kilon painoista kaksiakselista perävaunua. Tällä yhdistelmällä itse kuorma sai siis painaa enintään 400 kiloa.

”On tärkeää huomioida, miten pienen määrän tavaraa perävaunulla saa laillisesti kerralla kuljettaa. Monilla tuotteilla ei saa edes vaunun pohjaa kokonaan peittoon”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

”Rautakauppojen noutopihoilta lähtee kuitenkin päivittäin valtavia ylikuormia. Ylikuorma on liikenneturvallisuusriski, sillä esimerkiksi väistössä heilahtava kärry saattaa suistaa koko yhdistelmän tieltä. Ylikuorma voi käydä myös kukkaron päälle, sillä vetoauto voi vahingoittua liian painavaa yhdistelmää siirrellessä. Esimerkiksi kytkimen hajoamisesta tulee kallis lasku.”

Suurimmat sallitut määrät tuotteita, kun perävaunuun saa kuormata 400 kg

Tiiliä 105 kpl
Betoninen pihalaatta 34 kpl
Kuivabetonisäkki 15 kpl
Puinen pihalaatta 80 kpl
Lautaa (’a 4 m) 36 kpl

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Ford Explorer hinta alkaen 42 390 euroa
Audi Q6 e-tron hinta alkaen 77 990 euroa
Uudistunut Audi A3 hinta alkaen 33 990 euroa

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *