5.7.2014

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Raision kaupunginkirjasto kunnioittaa turkulaista F1-pioneeriä Leo Kinnusta kesänäyttelyllä.

Tapahtuman ehdoton vetonaula on historiallinen Surtees TS16 formula 1 -auto. Esillä on myös Kinnusen palkintoja ja muuta mielenkiintoista moottoriurheilurekvisiittaa.

Näyttely on auki 2. kesäkuuta – 29. elokuuta välisenä aikana eli sopii kesälomalaisen aikatauluun mainiosti..

Leo Kinnunen ajoi ensimmäisenä suomalaisena Formula 1:ssä jo 40 vuotta sitten kaudella 1974. Suomen toistaiseksi ainoa F1-talli osti maailmanmestari John Surteesin tallin testiauton Surtees TS16, jolla Kinnusen piti antaa näyttöjä isoille talleille. Talli sai luvan käyttää Antti Aarnio-Wihurin omistaman AAW Racing Teamin nimeä.

Kinnusen ensimmäinen yritys MM-osakilpailuun päättyi karsiutumiseen Belgian GP:n aika-ajossa 11. toukokuuta 1974. Kuuteen GP-viikonloppuun osallistuneen Kinnusen ainoaksi kisastartiksi jäi Ruotsin Grand Prix Anderstorpin radalla. Kisa päättyi keskeytykseen yhdeksän kierroksen jälkeen.

Suurimmat voittonsa Leo Kinnunen saavutti urheiluautojen ratakilpailuissa. Vuonna 1970 hänet palkattiin John Wyerin johtaman Gulf Porsche -kilpatallin kuljettajaksi merkkivalmistajien MM-sarjaan.

Tuloksena oli prototyyppien maailmanmestaruus yhdessä meksikolaisen F1-kuljettajan Pedro Rodriquezin kanssa. Kaksikko kiidätti Porschen voittoihin Daytonan 24-tunnin kilpailussa, Brand Hatchissä, Monzassa ja Watkins Glenissä. Lisäksi Kinnunen ajoi Sisilian Targa Floriossa ikuisiksi ajoiksi nimiinsä jääneen rataennätyksen. Vuoristoradan yksittäisen kierroksen pituus oli vaatimattomat 72 kilometriä.

Kinnunen voitti myös AAW:n Porschella eurooppalaisen Interserie-sarjan mestaruudet vuosina 1971- 1973. Turkulainen tunnettiin myös kansainvälisen tason rallikuljettajana.

Formula 1 -toimittaja Heikki Kulta pitää tiistaina 12. elokuuta kello 18.00 Raision Kirjastotalossa esitelmän Leo Kinnusen moottoriurheilu-urasta. Turun Sanomien ja HS:n erikoistoimittaja on uransa aikana kiertänyt yli 300 GP-kilpailua.

Tilaisuuden avaa Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen. Esitelmään ja Formula 1-näyttelyyn on vapaa pääsy.